Volledig scherm
De Catharinakerk in Eindhoven.

Minister Plasterk: college Eindhoven gaat boekje te buiten, gemeente moet betalen voor orgel kerk

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven mag geld voor onderhoud van de stadskerk Cathrien niet gebruiken als middel om het parochiebestuur onder druk te zetten. Ze is wettelijk tot onderhoud verplicht, aldus minister Ronald Plasterk.

Het Eindhovense college moet het onderhoud van het orgel van de Catharinakerk gewoon betalen, punt. Wethouder Mary Ann Schreurs gaat haar boekje te buiten door te dreigen dat het orgel pas wordt hersteld als het parochiebestuur een nieuw huurcontract slikt. Dat schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in antwoord op Kamervragen van de SGP.

De minister heeft begrip voor de wens om de kerk, een rijksmonument, in te zetten voor maatschappelijke doeleinden. Maar de gemeente moet zich als eigenaar wel houden aan de in 1974 afgesloten bruikleenovereenkomst. 'Zolang de afspraken niet na wederzijds goedvinden wijzigen, dienen partijen uitvoering te geven aan de rechten en plichten die daaruit voortvloeien. Het uitoefenen van druk daarbij is door geen van de partijen passend', schrijft Plasterk.

Als eigenaar van het rijksmonument is de gemeente wettelijk verplicht noodzakelijk onderhoud te plegen. 'Die plicht staat geheel los van de wijze waarop de afspraken uit de bruikleenovereenkomst ervaren worden, en mag dan ook niet daaraan worden verbonden.' De minister gaat zich niet actief bemoeien met de kwestie. 'Ik vertrouw erop dat partijen hun verantwoordelijkheid nemen.'

  1. Metamorfose voor Albert Heijn in Aalst

    Metamorfose voor Albert Heijn in Aalst

    AALST - Alles is anders bij de vernieuwde Albert Heijn in Aalst. Er zijn 2 entrees en nieuw is het grote 'versplein' met een uitgebreid groente- en fruitassortiment waar veel biologisch verkrijgbaar is. Ook is er een afdeling waar verschillende soorten vleeswaren vers gegrilld worden, is er een apart ‘plein’ voor de luxere vleessoorten en ook eentje voor de ‘smaakmakers’ als uitjes, knoflook en verse basilicum. Men krijgt er een beetje het idee van een foodmarket. 

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1697 stemmen