Volledig scherm
Fred de Blom. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Mussen heroveren plek in de tuin, maar verdwijnen van de akker

EINDHOVEN - Ze lijken terug van weggeweest. De groepen kwetterende mussen die zich in de tuin op de zojuist uitgestrooide broomkruimels storten. Het leken er elk jaar minder te worden, maar de vrolijke dikkerds zijn bezig aan een comeback.

De vogeltjes raakten in de jaren tachtig van de vorige eeuw in een vrije val. De stad versteende. Het moest er schoon en opgeruimd zijn. Er was geen plek meer voor het getjilp. Maar het tij lijkt gekeerd. "Gelukkig is hun aantal sinds een paar jaar weer stabiel", legt Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek Nederland uit.

Nestvoorzieningen
Fred de Blom (54) is namens de Vogelbescherming al tien jaar stadsvogeladviseur van Eindhoven. Hij merkt dat de mussenpopulatie in de stad langzaam opkrabbelt. "Het verschilt per wijk. Op veel plekken hebben mussen het nog steeds zwaar. Daar is weinig groen en de tuinen zijn omringd door houten hekken. Mussen kunnen er niet nestelen want veel daken zijn tegenwoordig plat." Elders krijgt de huismus volgens De Blom wel een steuntje in de rug. "Dat gebeurt bijvoorbeeld door woningcorporatie Woonbedrijf. Daar worden bij renovatiewerkzaamheden regelmatig nestvoorzieningen aangebracht."

Lees het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-1
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
3-1
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
4-2
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
1627 stemmen