Volledig scherm
Hans Wagemakers © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Nestor van makelaardij in regio legt stafje definitief neer

EINDHOVEN - Hans Wagemakers (66) neemt na maar liefst 46 jaar afscheid als makelaar in Zuidoost-Brabant. Hij is misschien wel de langstzittende makelaar in de regio. ,,Een huis is waard wat de markt er voor geeft. En dat is niet altijd hetzelfde als het bedrag dat de eigenaar wil ontvangen."

In zijn werkkamer in een statig pand aan de Augustijnendreef in Eindhoven hangen drie grote, ietwat vergeelde kaarten van Eindhoven, Zuidoost-Brabant én Nederland. Een oorkonde siert de vierde muur.

Bemiddelen
,,Toen ik in 1970 begon te makelen, waren er welgeteld acht kantoren in de regio", vertelt Wagemakers. ,,Nu telt onze beroepsvereniging, de NVM, 120 leden in Zuidoost-Brabant." Het was ook een tijd dat de makelaar een heer - dames waren er amper - op stand was. ,,Hij was een bemiddelaar, bracht mensen bij elkaar. Ik ben dan ook door de rechtbank beëdigd. Dat geeft een beetje de status van het vak toentertijd aan."

Het was mede dankzij de Vereniging Eigen Huis, de belangenbehartiger van woningbezitters, dat in jaren tachtig de dubbele courtage (van zowel koper als verkoper) werd geschrapt. ,,Je kon, zo was de opvatting, geen twee heren dienen. Eerlijk gezegd kan ik me achteraf wel vinden in die conclusie."

Huibers
De nestor van de makelaars in de Eindhovense regio heeft zijn hele carrière bij makelaarskantoor Huibers in Eindhoven gewerkt. Hij begon als multifunctionele kracht. ,,Ik deed alles op kantoor, van administratief werk tot het verkopen van huizen. En van verhuur van appartementen tot het beheer ervan", vertelt hij. ,,Maar ook het afsluiten van verzekeringen, advertenties en het verzorgen van advertenties."

De Eindhovenaar had geen reden om elders emplooi te zoeken, benadrukt hij. ,,We hebben hier echt een heel fijn team. We werken hier allemaal al langer. Een andere makelaar bijvoorbeeld een kwart eeuw. Ik 46 jaar. En recent is een collega na 43 jaar vertrokken. Dat zegt natuurlijk wel iets."

Lees het uitgebreide verhaal over Wagemakers in het ED van vrijdag of in de digitale krant.

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
1088 stemmen