Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

Nieuw licht op Technolease-zaak rond Philips en Rabobank

EINDHOVEN/TILBURG - Om de ondergang van Philips én Fokker te voorkomen, is de politiek door de kabinetten Lubbers en Kok 'met de handrem erop' geïnformeerd over de toegepaste fiscale constructie. Uit een kritisch advies van de landsadvocaat over die zogeheten Technoleasezaken is destijds selectief gewinkeld.

Daardoor heeft het parlement ingestemd met de transactie die de Belastingdienst te ver ging. De mening van een professor die geen kwaad zag in het 'verkoop en teruglease-principe' is in het parlement juist benadrukt.

Dat concludeert de onderzoeksgroep Technolease onder leiding van hoogleraar belastingrecht Peter Essers van Tilburg University. Hij heeft 3 jaar met 8 masterstudenten bronnenonderzoek gedaan, getuigen en betrokken adviseurs gesproken en inzage gekregen in (destijds vertrouwelijke) procedures en documenten.

Essers: "Van fraude is geen sprake geweest. Wie het totale plaatje bekijkt, ziet dat er diverse manieren zijn om naar de werkelijkheid te kijken."

Maandagmiddag wordt op Tilburg University door de onderzoeksgroep het eerste exemplaar van 'Het Technolease drama' overhandigd aan Jan Timmer, Philips-topman tijdens de Technoleasezaak van 25 jaar geleden.

Lees dinsdag meer in het ED, of via de digitale krant.

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
696 stemmen