Volledig scherm
Driekoningen. © Poppentheater 't Groene Land

Nog steeds koningen aan de deuren in Lierop en Oirschot

EINDHOVEN - Vrijdagavond kun je kinderen verkleed als koningen aan de deur verwachten. Het is dan namelijk Driekoningen. De christelijke feestdag wordt steeds vaker vergeten, maar in Lierop en Oirschot houden ze de traditie in stand. Zingend halen ze snoep en geld op.

In Lierop doen 28 kinderen nog fanatiek aan de traditie mee. Het geld dat ze ophalen gaat naar weeshuis 'Amazing Home' in Oeganda. Maria van de Ven-Neervens organiseert al jaren de tocht langs de huizen met Driekoningen in Lierop. Ze merkt dat er minder animo is dan vroeger, maar door de betrokken buurt en basisschool 't Rendal zijn er elk jaar genoeg kinderen die zingend alle straten van Lierop afgaan. Van de Ven-Neervens denkt dat grotere gemeenten meer moeite hebben de traditie in stand te houden omdat de betrokkenheid van scholen en bewoners is gedaald. Ook in Oirschot zijn 30 tot 40 kinderen er klaar voor om langs de deuren te gaan. De koningen en koninginnen verzamelen zich vanavond om 17.30 uur bij Huize Sint Joris. Oirschot haalt geld op voor een anti-AIDSproject in Kenia. Pastoor Leendert Spijkers van de Parochie in Oirschot vindt het in stand houden van oude tradities belangrijk. "Op deze manier kunnen wij het kerstverhaal doorvertellen aan de nieuwe generatie."

De drie koningen bezochten de pasgeboren Jezus Christus. De koningen Balthasar, Melchior en Caspar vertegenwoordigen de werelddelen Azië, Europa en Afrika. Het drietal nam geschenken mee voor de baby: goud, mirre en wierook. Bij deze gebeurtenis hoort een eeuwenoude traditie. Op 6 januari bakken christenen een Driekoningentaart. In deze taart zit een boon verstopt. Heeft jouw stukje taart de boon, dan ben jij die dag koning en ben jij voor een dag de baas. Tegenwoordig is de taart vervangen door koek of cake, maar het principe blijft hetzelfde.

Lees vrijdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
2561 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
2561 stemmen