Volledig scherm
Systeemarchitect Marcel Geurts (links) in gesprek met onderzoeker Marco Piacentini in het laboratorium van NXP. "Wij maken bij NXP wel ongeveer 2,5 miljard kleine antenneversterkertjes per jaar." foto Bert Beelen

NXP in Eindhoven werkt mee aan komst 5G

EINDHOVEN - Een speelfilm downloaden in een paar minuten in plaats van in een halfuur: met de mobiele verbinding 5G kan het straks. NXP is een van de partijen die daar hard aan werkt.

Een video op YouTube die amper laadt, een app of website die maar niet of langzaam start: hoe modern een slimme telefoon ook is, het gaat nog vaak mis door een matige verbinding met internet. Maar we zijn niet ver verwijderd van een oplossing die de problemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Dat is de 5G-technologie. Dat zeggen supporters van het nieuwste netwerk, dat de huidige standaard 4G moet gaan vervangen. De meeste onderzoekers hebben hun blik gericht op 2020. Vanaf dan zullen gebieden met 5G volgens hen veranderen in een digitaal walhalla.

NXP
Een van hen is systeemarchitect Marcel Geurts van de afdeling Smart Antenna Solutions van NXP. "Over de hele wereld werken honderden onderzoekers aan technologieën hiervoor. 5G gaat over een sterke vergroting van het dataverkeer, tot 100 Megabit per seconde. Wat we daaraan hebben? Denk aan het razendsnel uitwisselen van steeds hoogwaardiger video's met andere mobiele gebruikers. Verder moet de technologie overweg kunnen met piekbelasting en betrouwbaar zijn. Ook mag er geen merkbare vertraging meer zijn voordat je stem en beeld bij de andere telefoon arriveren."

Daarvoor moeten volgens Geurts hogere radiofrequenties worden ingezet. "Dat vereist nieuwe antennetechnologie en het aantal antennes in het netwerk moet drastisch omhoog. Dat een lager energieverbruik ook een doelstelling is, maakt het onderzoek er niet makkelijker op."

Antenne
Netwerken van mobiele communicatie werken met vele antennes. De mobiele telefoon zoekt automatisch contact met de meest dichtstbijzijnde. Verplaatst de telefoon zich, dan 'hopt' hij naar een andere antenne over. "Bij 5G mag de afstand niet meer dan twee- tot driehonderd meter zijn", zegt Geurts. "Dat betekent dat er op bijna iedere straathoek een antenne moet staan. Het is een uitdaging om een dergelijk netwerk goed en energiezuinig te laten werken."

Deze afdeling van NXP is gespecialiseerd in versterkertjes die zwakke antennesignalen opkrikken.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1966 stemmen