Volledig scherm
De Oirschotsedijk. archiEfFoto Kees Martens/fotomeulenhof

Oirschot vangt bot in Eindhoven; besluit autoluwe Oirschotsedijk blijft staan

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad is niet te vermurwen, 3000 handtekeningen uit Oirschot ten spijt. De raad houdt namelijk vast aan het eerder genomen besluit: de Oirschotsedijk wordt op termijn afgesloten voor auto's.

Dat is de conclusie van de discussie dinsdag in de Eindhovense politiek over de toekomst van de Oirschotsedijk. Er zijn namelijk genoeg andere manieren om vanuit Oirschot naar Eindhoven te rijden. Bovendien komt er een mooi landschappelijk gebied voor in de plaats, waar het voor fietsers en wandelaars goed toeven is.

Handtekeningen
De kwestie was door de fracties van de VVD en het CDA op de agenda gezet. Aanleiding was een verzoek van de gemeenteraad van Oirschot het besluit nog eens in heroverweging te nemen. Een verzoek dat ondersteund wordt door 3000 handtekeningen die tegenstanders van de afsluiting opgehaald hadden.

Autoluw
Die Oirschotse tegenstanders - inmiddels verzameld in een stichting - vinden dat de Oirschotsedijk de beste en meest logische verbinding is met Eindhoven. Zij wijzen er bovendien op dat deze weg aanvankelijk autoluw zou worden, maar dat de gemeente Eindhoven zonder iemand daarover te informeren of te raadplegen besloten heeft deze helemaal voor auto's af te sluiten.

CDA, VVD en LPF toonden tijdens het debat begrip voor de argumenten vanuit Oirschot. Maar de coalitie - PvdA, SP, Groenlinks en D66 - bleek evenals het college van B en W onvermurwbaar en hield vast aan het plan.

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
1088 stemmen