Volledig scherm
Wim van de Donk. © Marc Bolsius

Onthullend inkijkje in agenda commissaris Wim van de Donk

EINDHOVEN - Met wie praat, luncht en netwerkt commissaris van de Koning Wim van de Donk? Zijn agenda biedt een onthullend inzicht. Het Eindhovens Dagblad vroeg en kreeg een gedetailleerd inzicht in de agenda van de commissaris, van 1 april 2014 tot en met 31 maart 2016.

Een aantal feitjes op een rij:

* Eindhoven is favoriet bij Van de Donk, gevolgd door Den Bosch en Tilburg.
* Middelgrote steden als Roosendaal, Oss, Oosterhout en Waalwijk komen er bekaaid vanaf - in elk van de plaatsen kwam hij in twee jaar tijd maar een enkele keer.
* Van de Donk ontving 52 keer iemand op het provinciehuis voor 'een kopje koffie'.
* 130 keer ging hij met iemand dineren, zo'n 150 keer werd er een zakenlunch gepland.

Het moet gezegd: de agenda zit ramvol, week in week uit. Als rasbestuurder en spin in het Brabantse web van boerenbont heeft de CDA'er haast een dagtaak aan lobbyen, bellen, eten, koffiedrinken, bezoeken en ontvangen. Van de Donk (54) praat met jan en alleman: topondernemers, Haagse politici, sporters, hoge ambtenaren, en ga zo maar door.

Ook is Van de Donk lid van twee besloten herenclubjes. De eerste is kookclub Sous-Chef in Aalst, met topindustriëlen en andere beslissers uit Eindhoven en omgeving. En dan is er ook nog de P.C. de Brouwerclub, een soort katholiek studiegenootschap waarvan onder anderen ook Ton Rombouts (burgemeester van Den Bosch) en Geert-Jan van Rossem (plebaan van het bisdom Den Bosch) lid zijn.

Van de Donk ziet het als zijn taak zoveel mogelijk contacten aan te boren 'in het belang van Brabant'. Al dat genetwerk mag best een beetje persoonlijk en gezellig zijn, zegt de commissaris. "Maar niemand hoeft bij mij aan te komen met de vraag of ik misschien een vergunning voor hem kan regelen. Op het bewaken van die grens ben ik heel streng. Ik kan mijn integriteit maar één keer verspelen. Ik denk ook: alles komt uit, ooit. Morgen moet het in de krant kunnen staan wat ik doe."

In de krant van donderdag 29 december of in de digitale krant een uitgebreid verhaal over de agenda en het netwerk van Van de Donk, inclusief een interview met de commissaris.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1347 stemmen