Volledig scherm

Ontslagen adjudant Vliegbasis Eindhoven verdedigt zich met vuile was van anderen

EINDHOVEN - Misstanden op Vliegbasis Eindhoven of een wraakactie van een man die zelf niet zuiver op de graat is? Een onderzoek leidde onlangs tot het vertrek van hoge functionarissen.

Ik eraan, jullie eraan. Dat moet een voormalige adjudant op de Vliegbasis Eindhoven gedacht gehad hebben toen zijn 'geheim' uitkwam. Hoewel onderzoekers het beeld schetsen van een man die wild om zich heen slaat om zijn eigen ontslag aan te vechten, zit het met de cultuur binnen het gesloten bastion van de Vliegbasis Eindhoven nog niet goed. Twee bevelhebbers van 334 en 366 Squadron zijn vervangen om de cultuuromslag mogelijk te maken.

Kilometervergoeding
Het is december 2015 als de commandant van de Vliegbasis Eindhoven het adres van de adjudant opzoekt in het personeelssysteem. De adjudant heeft een officieel verzoekschrift over zijn ontslagleeftijd ingediend en om tijd en geld te besparen wil de commandant de schriftelijke reactie persoonlijk overhandigen. Maar er is iets vreemds. Het adres dat de adjudant al jarenlang volgens het systeem gebruikt, komt niet overeen met de plek waar hij nu woont: nota bene vlakbij de Vliegbasis. Op die manier strijkt de man al jaren een hogere kilometervergoeding op voor woon-werkverkeer.

Gesjoemel
De commandant roept de man, die werkt met de complexe systemen van een C-130 Hercules-toestel, op het matje. Hij erkent fout te zitten. Hem wordt ontslag en aangifte in het vooruitzicht gesteld. De melder wil er op een andere manier uitkomen en doet een boekje open over gesjoemel van anderen met reiskosten.

Meldingen
Hoewel de ontslagprocedure wordt doorgezet, volgen er tien meldingen. Acht komen van de in opspraak geraakte adjudant, twee komen via de jurist die hem bijstaat. Via iemand anders bij Defensie heeft de jurist concrete meldingen gekregen over alcoholmisbruik: over een piloot die dronken achter de stuurknuppel kroop en over een collega die dagelijks een fles wodka dronk waarbij anderen een oogje dichtknepen. De andere acht meldingen gaan vooral over declaraties. In de zomer lekt er informatie naar de pers over de melding en het onderzoek dat de inmiddels nieuwe commandant heeft gelast. Vijf onderzoekers nemen de beschuldigingen onder de loep.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
79'
1-2
Shakhtar DonetskSHA
away logo
home logo Manchester CityMCI
79'
2-1
NapoliNAP
away logo

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
1320 stemmen