Volledig scherm
De restanten van het Ton Smitsbos © René Manders/Foto Meulenhof

Opinie - Onbegrip en ongeloof over kaalslag stadsbos

OPINIE - Deze bijdrage komt van Filip Oudkerk en Lozel Eijsbouts. Zij zijn bewoners van de Genneper Parken in Eindhoven.

Vaste bosbewoner de buizerd was vrijdag 27 januari, op een enkele passant na, de enige stille getuige van het in allerhaast kappen door de gemeentelijke beheerder van de laatste bomen die nog restten van het prachtige bos in het Ton Smitspark nabij het Gildehuis in Eindhoven. Toen zijn laatste boom viel, vloog de ontheemde vogel weg om even later neer te strijken op een iele tak nabij de rondweg met uitzicht op auto's en gebouwen.

Het tot voor kort zo sfeervolle bosgebied oogt en voelt als een kaal industrieterrein op maandagochtend, compleet met de gejaagdheid en het geluid van heel veel verkeer. En met de onlosmakelijke effecten van CO2-uitstoot die voorlopig niet gecompenseerd wordt, fijnstof en nachtelijke lichtoverlast.

Verslagenheid, onbegrip en ongeloof
Onder bewoners, recreanten, sporters, wandelaars en rustzoekers heerst verslagenheid, onbegrip en ongeloof over wat hen is ontnomen; een meesterlijk en geliefd stuk stadsnatuur. Dit is niet meer goed te maken is - alle plannen van de gemeente voor nieuwe aanplant ten spijt. Bij veel mensen lijkt de woede omgezet in berusting. Hun protest is al op voorhand in de kiem gesmoord.

Niemand bleek op de hoogte van een totale kaalslag. Zelfs wethouder Mary-Ann Schreurs erkende desgevraagd dat 'de omvang ervan haar heeft verrast'. De 'nieuwe democratie' die zij met trots introduceert in een promotiefilmpje over haar groenbeleid en de belofte aan de burgers 'wij doen niets zonder u' zijn loze kreten gebleken.

In het bos dat met de grond gelijk is gemaakt, heerste een natuurlijk evenwicht met voornamelijk gezonde veertig tot vijftig jaar oude bomen. Mensen kwamen vanuit de stad naar deze plek voor de natuur, het geruis van hoge bomen en de schoonheid van een ongekunsteld stadsbos. Het bos waarin de buizerd en tal van andere dieren - uilen, spechten, vleermuizen, egels, konijnen, eekhoorns - de dienst uitmaakten.

Leed geschied
Het veelgehoorde 'waarom?' lijkt irrelevant. Het leed is geschied. Maar de constatering dat de gemeente de plannen in een vroeg stadium had moeten toelichten aan de bewoners blijft in de lucht hangen. De communicatie over de gedetailleerde plannen voor herinrichting heeft de wijkbewoners niet of onvoldoende bereikt. De Klankbordgroep Genneper Parken heeft er bij de gemeente niet op aangedrongen de direct belanghebbenden al in het begintraject bij de plannen te betrekken. En waarom heeft de gemeente zelf geen actie ondernomen voor inspraak - of zoals Joop van Hout van Trefpunt Groen Eindhoven het mooi noemt 'beginspraak'?

In een reactie stelt een woordvoerder van de gemeente dat bij een volgend project scherper in de gaten zal worden gehouden of er belanghebbenden zijn gemist. Wat is zo'n belofte waard?

Al in 2012, zo blijkt nu, heeft de gemeente er in samenspraak met de Klankbordgroep voor gekozen om het Ton Smitspark de sfeer van een gecultiveerd stadspark te geven, een soort verlenging dus van het Stadswandelpark. Wie anders dan de gemeente zelf is hierbij gebaat? Minder onderhoudskosten en geen grote-bomen-inspectie meer de komende dertig jaar.

Kijken naar alternatieven
Dat veel buurtbewoners niet op de hoogte waren van de vergaande plannen geeft te denken. De discussie of de Klankbordgroep zich in de huidige samenstelling nog mag voordoen als vertegenwoordiger van de wijkbewoners moet worden aangegaan nu de commotie over alles wat hier speelt groter wordt. De roep om een deugdelijke belangenbehartiging kan door de gemeente niet genegeerd worden.

Bij een project van deze omvang speelt behalve sentiment - de beleving van een park gaat toch primair om gevoel en sfeer - het kijken naar alternatieven een belangrijke rol. Naast bewoners zullen daarom ook onafhankelijke partijen, zoals natuurstichtingen met hun grote expertise van flora en fauna, in een vroeg stadium bij dergelijke ingrijpende plannen betrokken moeten worden.

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-1
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
3-1
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
4-2
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
18'
0-0
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
1639 stemmen