Volledig scherm
© Kees Martens/fotomeulenhof

Oplossing voor verzakt pand Henri Bloem aan Vrijstraat Eindhoven nog ver weg

EINDHOVEN - De scheur in de vloer loopt tot halverwege de winkel en is op sommige plekken wel vier centimeter breed. Een oplossing is er voor de eigenaars van wijnkoperij Henri Bloem in de Vrijstraat in Eindhoven echter nog niet.

Vier maanden na het ontstaan van de problemen wachten ze nog steeds op een besluit over wie er op moet draaien voor de kosten van het herstel. Het pand uit 1843 verzakte in augustus toen er op het naastgelegen perceel een kelder gegraven werd. De situatie was dermate gevaarlijk dat het pand van Bloem enige tijd ontruimd werd op last van de gemeente.

Aansprakelijk
Volgens eigenaar Anton Bongers wijzen de eigenaar van het naastgelegen perceel en het bouwbedrijf naar elkaar. "Dus we hebben ze allebei aansprakelijk gesteld. Volgende week dient er bovendien een rechtszaak over de bouwvergunning. Wij vinden dat de gemeente die onterecht verleend heeft. Het gaat dan om de risico's die volgens ons verkeerd ingeschat zijn maar ook de hoogte van de nieuwbouw die er gepland is."

Twee ton
Volgens Bongers is er inmiddels wel een rapport gemaakt waaruit blijkt wat de kosten voor het herstel van zijn winkelpand bedragen. "Een eerste voorzichtige schatting is dat dit bijna twee ton gaat kosten. De fundering moet volledig vernieuwd worden en dan heb je natuurlijk nog de scheuren in de muren, plafonds en vloeren."

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (8%)
  • Oneens (92%)
732 stemmen