Volledig scherm
De ringen van het Evoluon stonden vol met de ruim 1300 gasten van de vijftien organisaties die meededen aan The New Horizon. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Optimisme tijdens mega-receptie in ‘mainport’ Eindhoven

EINDHOVEN - In een feestelijke stemming wensten 1300 vertegenwoordigers en gasten van vijftien Eindhovense organisaties elkaar dinsdag op de ringen van het Evoluon een goed nieuw jaar. Hoe kan het ook anders, nu de economische vooruitzichten zo gunstig zijn.

Analist Jos Versteeg van investeringsbank Gilissen, een van de deelnemende organisaties, zei het voor wie het horen wilde. „De onderliggende economie staat er buitengewoon goed voor. De zorgen om een recessie zie je in de VS en ook in Europa verdwijnen. Ook in China zien we de groei weer terugkomen. En deze regio, met veel bedrijven die leveren op de wereldmarkt, profiteert daarvan.”

Netwerken
Daarna smaakten de bitterballen en andere hapjes en drankjes des te beter. Onder grote ballonnen van de deelnemende organisaties, met onder meer Brainport Development, werkgeversorganisatie BZW, High Tech Campus, Kamer van Koophandel en TU/e, zochten bekenden elkaar op om er te netwerken en de laatste nieuwtjes uit te wisselen.

En ook om het pleidooi van Eindhovens burgemeester John Jorritsma tot samenvoeging van de 21 regiogemeenten tot drie of vier gemeenten te horen. „Ik heb echt duizenden reacties gehad”, zo voegde hij eraan toe. „En vooruit, vijf of zes nieuwe gemeentes mogen het ook worden. Het is echt niet zo dat Eindhoven alles opslokt. Maar als een gemeente zelf opteert voor samenvoeging, net als Nuenen, laten we dan de stad versterken. Dat is een uit ratio ingegeven streven.”

Optimisme
Verder droeg Jorritsma, die sprak als voorzitter van Brainport, ook bij aan het economisch optimisme. „Deze regio bezet wereldposities als het gaat om sleuteltechnologieën. Er wordt gewaarschuwd voor het Trumpisme. Maar onze sectoren zijn minder kwetsbaar voor protectionisme. Er zal altijd internationale vraag zijn naar hightech uit onze regio.”

Jorritsma zette het pleidooi van zijn voorganger Rob van Gijzel voort om betere voorzieningen om vestigingsklimaat en bereikbaarheid te verbeteren. Inclusief een groot congrescentrum waar 'elk jaar a la World Economic Forum een congres over technologie gehouden kan worden'.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1191 stemmen