Volledig scherm
Kimberley de Laat © René Manders/fotomeulenhof

Oud kantoor Woonbedrijf Eindhoven in gebruik voor flexwonen

EINDHOVEN - Het is een relatief nieuw fenomeen: flexwonen voor spoedzoekers. Corporatie Woonbedrijf geeft dezer dagen 48 (tijdelijke) huurders de sleutel van hun appartement in het voormalige kantoor aan de Europalaan in Eindhoven.

Werkende jongeren, statushouders, gescheiden mensen, cliënten van zorginstellingen die zelfstandig gaan wonen. Het is een diverse groep huurders die in de 48 studio's, maisonnettes en appartementen trekt. ,,Groepen die in het normale systeem tussen wal en schip vallen. Omdat ze geen sociale urgentie hebben of niet lang genoeg ingeschreven staan. Deze groep schreeuwt om beschikbare en betaalbare woonruimte", zegt Ingrid van Gijzel, districtsmanager Woensel-Zuid van Woonbedrijf tijdens een rondleiding.

Van Gijzel vindt het mooi: ,,Je ziet nu dat Eindhovense jongeren die normaal nooit een plekje vonden, hier terecht kunnen. En dat gebeurt niet alleen in de speciale flexwonenprojecten. Je ziet het ook in andere appartementencomplexen. Het aantal woningen dat corporaties direct te huur zetten, zonder eisen aan de inschrijfduur te stellen, groeit."

Flexwonen
Daarom hebben de Eindhovense woningcorporaties en de gemeente afgesproken dat er de komende 5 jaar 1000 wooneenheden komen voor deze groep, onder het motto flexwonen voor spoedzoekers. In de oude Woonwinkel aan de Europalaan heeft Woonbedrijf 48 studio's, maisonnettes en appartementen gebouwd. De huurders met lage inkomens krijgen een tijdelijk contract van 2 of 5 jaar.

Tien woningen zijn bestemd voor zorginstellingen als Neos, Leger des Heils en Annastichting. Zij leveren ook begeleiding aan de jongeren die hier hun stap naar zelfstandig wonen zetten. Vier appartementen gaan naar jonge statushouders. De rest is als direct te huur op de site van Woonbedrijf aangeboden. Een urgentie of hoge inschrijvingsduur was niet nodig. 266 reacties kwamen er snel binnen op de 33 woningen.

Onder de geïnteresseerden zijn bijvoorbeeld ouderen die net hun relatie verbroken hebben en een woning zoeken. Maar ook veel jongeren die werken en het ouderlijk huis niet uitkomen. Of iemand uit Utrecht of Delft die in Eindhoven werk gevonden heeft en moet verhuizen.

Beheerder
Een sociaal beheerder van Woonbedrijf zorgt voor de begeleiding. Hij werkt ook in het kantoor van Woonbedrijf aan de Willemstraat dat volgend jaar omgebouwd wordt tot 101 appartementen voor dezelfde doelgroep. De andere corporaties hebben ook diverse projecten voor flexwonen onder handen. Zo wordt aan de Frankrijkstraat het voormalige Stercollege omgebouwd door 'Thuis.

Het allereerste Eindhovense flexwonenproject draait inmiddels al weer enkele jaren: voormalig bejaardenhuis Genderhof. Dat leverde ook problemen op. ,,We hebben ervan geleerd dat we heel duidelijk moeten zijn naar nieuwe huurders: ze worden medeverantwoordelijk voor wat hier gebeurt. We hopen dat er een gemeenschap ontstaat die elkaar ook aanspreekt en ondersteunt. Dat wordt een gezamenlijke ontdekkingstocht. En we leerden dat we mensen snel aan moeten spreken op ongewenst gedrag."

Opvallend genoeg benoemt Woonbedrijf arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Polen niet meer als speciale doelgroep. ,,Ze zijn hier natuurlijk ook welkom als ze snel woonruimte nodig hebben. Maar we merken dat ze inmiddels gewoon hun weg vinden op de woningmarkt", aldus Van Gijzel.

Volledig scherm
De voormalige woonwinkel van Woonbedrijf aan de Europalaan. In de grote ruimte zijn nu verschillende maisonnettes, studio's en appartementen gebouwd. De vloer is een kunstwerk van Peter Struijk.
Volledig scherm
Het voormalige kantoor / woonwinkel van Woonbedrijf aan de Europalaan in Eindhoven is omgebouwd tot appartementen. Binnen zijn ín de ruimte nieuwe woningen gebouwd. De verbouwing is een ontwerp van architect Arie van Rangelrooy van Architecten En En. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Ingrid van Gijzel © René Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
Het voormalige kantoor / woonwinkel van Woonbedrijf aan de Europalaan in Eindhoven is omgebouwd tot appartementen. © Michel Theeuwen
  1. Metamorfose voor Albert Heijn in Aalst

    Metamorfose voor Albert Heijn in Aalst

    AALST - Alles is anders bij de vernieuwde Albert Heijn in Aalst. Er zijn 2 entrees en nieuw is het grote 'versplein' met een uitgebreid groente- en fruitassortiment waar veel biologisch verkrijgbaar is. Ook is er een afdeling waar verschillende soorten vleeswaren vers gegrilld worden, is er een apart ‘plein’ voor de luxere vleessoorten en ook eentje voor de ‘smaakmakers’ als uitjes, knoflook en verse basilicum. Men krijgt er een beetje het idee van een foodmarket. 

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1697 stemmen