Volledig scherm
De doorgang naar de oude spoortunnel in het station in Eindhoven gezien vanaf de nieuwe passage. © Michel Theeuwen

Oude spoortunnel station Eindhoven weer in gebruik

EINDHOVEN - Publiek kan sinds vrijdagmiddag weer gebruikmaken van de oude helemaal opgeknapte spoortunnel in het station Eindhoven. Vanaf het perron of vanuit de nieuwe passage kunnen reizigers er even tot rust komen, is de bedoeling.

Een klein feestje is het voor de bouwers van Heijmans: "Geen officiële opening, hoogstens een biertje bij de ingebruikname", zegt bouwplaatsmanager Ad Blom van de aannemer. Na 4 jaar werken is Heijmans bijna klaar. Nog een paar zaken afwerken én het kunstwerk van Daan Roosegaarde aanbrengen en de klus is gepiept. De reiziger is echter nog niet van de overlast af. Binnenkort start de NS met het werk aan de stationshal. Het rijksmonument wordt helemaal opgeknapt. Dat werk duurt een jaar.

De opvallend lage(2,30 meter) en smalle (8 meter) tunnel is helemaal opgeknapt: met nieuwe terrazzo-vloeren met een reconstructie van de mozaïekkunstwerken, herstelde oorspronkelijke tegels aan de muren en ouderwetse lichtelementen. Een lange wand vol foto's toont het werk dat Heijmans hier heeft verricht. Het is tevens de bouwschutting waarachter het tunnellange lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde (van het Van Gogh-fietspad in Tongelre) de komende maanden wordt aangebracht.

De oude tunnel is niet bedoeld om nog grote drommen treinreizigers te verwerken. De doorgaande route is afgesloten met glazen schermen en er komen aan beide zijden lounge-plekken. Er komen zitjes zodat reizigers even kunnen gaan zitten of een kopje koffie drinken en wie weet een krantje lezen. Treinreizigers worden door de aanwezige muurtjes richting de nieuwe, lichte en brede passage gedirigeerd.

Volledig scherm
De doorgang naar de oude spoortunnel in het station in Eindhoven gezien vanaf de nieuwe passage. © Michel Theeuwen

poll

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1361 stemmen