Volledig scherm
Zwarte pieten delen pepernoten uit © Bert Jansen

Ouders worstelen met vragen rondom Zwarte Piet: 'Mama, zijn dat wel echte Pieten?' (poll)

EINDHOVEN - Ouders worstelen met de discussie rondom Zwarte Piet. Op het voor scholen - vaak leidende Sinterklaasjournaal - zijn de pieten alle kleuren van de regenboog, maar bij de meeste intochten
wordt vaak vastgehouden aan de traditionele Zwarte Pieten. Een moeder vertelt.

Wat we als ouders vonden van het uiterlijk van Zwarte Piet, wilde de Stratumse basisschool waar onze kinderen op zitten onlangs van ons weten. Mijn eerste reactie was een diepe zucht. Mag ik hier misschien ook géén mening over hebben? Maar nee, dat mag dus niet meer, na alle polarisatie rond de Piet. Want ook wie 'gewoon' vasthoudt aan de oude Zwarte Piet maakt een keuze, en wordt nu gedwongen om die te verdedigen.

Mijn dochtertje (bijna 7) en zoontje (4) gaan naar de vrije school. Misschien is het wel typisch voor deze school om hier extra bewust mee bezig te zijn. Veel 'donkere' leerlingen zijn er overigens niet - de school trekt vooral hoogopgeleide, blanke ouders.

In eerste instantie vond ik het allemaal onzin, toen de actiegroep tegen de 'racistische' Zwarte Piet zich enkele jaren terug in Nederland begon te roeren. Laat ze zich bezighouden met echte problemen.

Niemand kwetsen
Ik heb niet gereageerd op de vraag van onze school, andere ouders wel. En die benadrukken vooral dat ze niemand willen kwetsen. De Sint neemt maandag roetveegpieten mee, lees ik in de mail. Prima toch? Mij maakt het niet uit, en mijn kinderen zal het zeker niet uitmaken welke kleur de pieten hebben. Maar de toevoeging in de mail 'We spreken voortaan van Piet en niet meer van Zwarte Piet!!' geeft me toch een beetje de kriebels.

En dat is denk ik precies wat de landelijke 'discussie' (of scheldpartij?) over Zwarte Piet zo verhit maakt. Het zou wat anders zijn als deze ontwikkeling vanzelf ging. Maar de eisende toon van de actiegroep tegen Zwarte Piet wekt irritatie, in een land waarin de gemiddelde blanke inwoner toch al ziet dat hij terrein verliest. Wie de piet aanpast geeft dus toe, geeft zich gewonnen, levert nóg een stukje terrein in.

Randstad
Tot nu toe is dat laatste vooral in de Randstad gebeurd. Op de meeste scholen daarbuiten, en bij de intochten in onze regio, houdt de 'echte' Zwarte Piet nog stand. Niet lang meer, waag ik hier te voorspellen. Want wie bepaalt hoe Piet eruit ziet? Het Sinterklaasjournaal, dat de laatste 16 jaar uitgegroeid is tot een vast onderdeel van de traditie. "Mama, zijn dat wel echte Pieten?", vraagt mijn dochtertje bij de intocht van de Sint in Eindhoven. Ik ontwijk de vraag door te informeren naar de reden van haar twijfel. "Omdat ze pruiken dragen en allemaal dezelfde kleur hebben. Die op het Sinterklaasjournaal hebben verschillende kleuren."

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
18:30
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
19:45
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
19:45
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
20:45
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
3573 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
3573 stemmen