Volledig scherm
© Thinkstock

Partydrug 4-FA vanaf 1 april 2017 verboden middel

EINDHOVEN - De partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA) wordt verboden. Eén capsule van de onder uitgaande jongeren populaire drug kan al acuut gevaarlijk zijn en leiden tot een hersenbloeding. Gebruikers kunnen ook last krijgen van ernstige hoofdpijn en schade oplopen aan hart- en bloedvaten.

Dat blijkt uit onderzoek dat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is gedaan. 4-FA komt daarom per 1 april 2017 op de lijst met verboden middelen tussen drugs als cocaïne, heroïne en GHB te staan. De productie van en handel in het middel is vanaf die datum illegaal.

Verslavingsinstantie Novadic Kentron deed begin september een ernstige waarschuwing uit tegen 4-FA. Halverwege het dance-seizoen waren er al bijna net zoveel incidenten met de drug gemeld als in het hele seizoen in 2015.

Xtc-light
Het aanbod zal door het verbod niet snel afnemen, denkt drugsdeskundige Charles Dorpmans van Novadic Kentron. Maar hierdoor komt het middel volgens hem wel in een ander licht te staan. "Dat maakt onze boodschap makkelijker te verkopen. Ook omdat het nu is onderzocht." Dat 4-FA soms wordt omschreven als xtc-light omdat de kater na gebruik minder zwaar is, vindt hij belachelijk. "Degene die dat verzonnen heeft, was niet goed wijs. Eén pil kan al heel schadelijk zijn."

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1986 stemmen