Volledig scherm
Het voltallige Philharmonie Zuidnederland © Simon van Boxtel

Philharmonie Zuid is blij met 'positief signaal' van provincie

EINDHOVEN - Het nieuws dat de Philharmonie Zuid weer 2 miljoen euro subsidie krijgt is positief onthaald. Een positief signaal dat perspectief biedt voor de toekomst.

Zakelijk directeur en artistiek leider Stefan Rosu van Philharmonie Zuid is er blij mee, met het bericht dat zijn symfonieorkest volgend jaar een subsidie van 2 miljoen euro krijgt van het Brabantse provinciebestuur.

"Met de voorwaarden die daaraan zijn gesteld, kunnen we goed uit de voeten", reageert de intendant van Philharmonie. "We gaan nu goed onderzoeken wat de positieve en de negatieve kanten zijn van vestiging van het orkest op één locatie. Zodat we een weloverwogen keuze kunnen maken. En daar gaan we dan medio volgend jaar mee naar het provinciebestuur. "

Voorwaarden
Gedeputeerde Staten maakten donderdag bekend dat het opnieuw twee miljoen euro subsidie geeft aan het orkest, maar wel onder voorwaarden: het moet allemaal wat goedkoper, en de integratie van het vier jaar geleden door fusie ontstane orkest moet verder vorm krijgen. Zo moet er nu ook duidelijkheid komen over de vestigingsplaats: Eindhoven of Maastricht.

"Zo simpel ligt het allemaal niet", reageert Rosu. "We doen immers veel meer dan alleen optreden geven met het orkest, we zorgen ook voor educatie, in Limburg en in Brabant. Dat moeten en dat willen we ook blijven doen. Op de ene plek onze spullen pakken en naar de andere verhuizen zou daar grote consequenties voor kunnen hebben."

Consequenties
Een verhuizing zou bovendien forse financiële consequenties kunnen hebben, reageert Rosu. "Als we in Limburg zitten, is er voor Brabant weinig reden meer ons te subsidiëren. En omgedraaid geldt hetzelfde. Vandaar dat we op zoek moeten naar een goede oplossing. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we daar uitkomen."

Wim Vringer, directeur van het Eindhovense Muziekgebouw, wijst op de belangrijke plek die de Philharmonie inneemt in Eindhoven. "Het orkest is van eminent belang voor het culturele klimaat en de dynamiek in deze stad", zegt hij. "Het zou een enorme aderlating zijn als het naar Maastricht zou vertrekken. Ik kan me daarom ook nauwelijks voorstellen dat dit gebeurt."

De Eindhovense cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (9%)
  • Oneens (91%)
833 stemmen