Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

Philips sluit komende jaren fabrieken in buitenland

LONDEN - Philips gaat de komende jaren wereldwijd ongeveer 20 fabrieken sluiten en samenvoegen zodat rond 2020 ongeveer 30 grote fabrieken overblijven. Voor Nederland heeft dat geen consequenties, zegt topman Frans van Houten desgevraagd. Nederland telt 2 grote twee fabrieken, in Best (met een kleine 3.000 medewerkers) en in Drachten (2.000 werknemers). Dat blijft zo. In 2015 en 2016 zijn 5 fabrieken gesloten, onder meer in Zweden en in de Verenigde Staten.

Daar werkten pakweg 10 tot 20 medewerkers per vestiging. Door allerlei overnames in de loop der jaren is het aantal Philips-fabrieken een onoverzichtelijke lappendeken geworden. Door vestigingen samen te voegen of te sluiten, kan stevig op de kosten worden bespaard.

Strategie
Frans van Houten praatte vrijdag in Londen met de complete Philips-top ongeveer 200 analisten en investeerders bij over de stand van zaken en zijn strategie. Van een nieuw begin wil hij niet spreken. Van Houten heeft het liever over een nieuwe hoofdstuk in het boek dat verhaalt over de transformatie van Philips naar een op de gezondheidstechnologie gebaseerde multinational. "De afgelopen vijf jaar hebben in het teken gestaan van voorbereiden, nu moeten we gaan leveren."

Organische groei
Dat nieuwe hoofdstuk gaat over organische groei (in omzet ongeveer 5 procent per jaar naar 20 miljard euro en een hogere winstmarge van jaarlijks een procentpunt) gedreven door innovatie.

"Een bewuste keus om honderden miljoenen meer in onderzoek en ontwikkeling te steken. Dat gaat vruchten afwerpen." Dat concurrenten Siemens en GE Healthcare meer winst maken, schrijft de Philips-topman toe aan hun lagere budgetten voor onderzoek en ontwikkeling.

Philips besteedt jaarlijks 1,7 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling.

Lees zaterdag meer in het ED, of via de digitale krant.

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4368 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4368 stemmen