Volledig scherm
Hoofdkantoor Philips in Amsterdam. © Philips

Philips vindt nieuwe koper voor Lumileds

AMSTERDAM/EINDHOVEN - Philips verkoopt zijn dochterbedrijf Lumileds. De Amerikaanse investeerder Apollo Global Management neemt een belang van ruim 80 procent in het bedrijf. Dat maakte het technologiebedrijf maandag bekend.

Lumileds, dat led-lampjes maakt die worden verwerkt in telefoons, autoverlichting, straatverlichting en beeldschermen, heeft 2 vestigingen in Eindhoven. Met de verkoop krijgt Philips naar verwachting zo'n 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) in contanten in handen. De rest van de aandelen behoudt Philips zelf, voor minimaal 3 jaar. De deal wordt naar verwachting afgerond in de eerste helft van 2017.

Philips besloot al in 2014 om Lumileds in de etalage te zetten. Een eerdere overeenkomst met een Chinese koper ketste af, omdat de Amerikaanse toezichthouder een stokje voor de verkoop stak. De Chinezen waren bereid om bijna 3 miljard dollar neer te tellen. De verkoop van Lumileds past bij de koers die Philips vaart om zich toe te leggen op gezondheidstechnologie. Maar de losse componenten die Lumileds ontwikkelt en produceert passen ook niet bij Philips Lighting, de dit jaar afgesplitste divisie die verlichtingssystemen levert voor bijvoorbeeld straten, winkels en kantoren.

Sinds begin 2015 is Lumileds een zelfstandig bedrijf binnen Philips. Er werken wereldwijd zo'n 9.000 mensen en het was vorig jaar goed voor zo'n 2 miljard dollar aan omzet.

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (9%)
  • Oneens (91%)
531 stemmen