Volledig scherm
© Thinkstock

Pleidooi voor tweetalig onderwijs in regio Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Basisscholen in Zuidoost-Brabant moeten de komende jaren op grote schaal tweetalig onderwijs invoeren. En voor de Internationale School Eindhoven (ISE) is een belangrijke rol weggelegd als ambassadeur voor internationalisering van het onderwijs. Dat staat in de visie We are the future van Brainport Development.

Het stuk geeft aan hoe Zuidoost-Brabant de komende vijf jaar zou moeten inspelen op internationalisering van de regio. "Er zijn mooie initiatieven", zegt Yvonne van Hest, programma-directeur van brainport Development. "Maar er moet wel een tandje bij worden gezet." Het aantal kenniswerkers in de regio blijft groeien. Wil de regio aantrekkelijk blijven voor knappe knoppen uit het buitenland, moet ook het onderwijs zich aanpassen, zo luidt een van de gedachten in het beleidsstuk.

Momenteel biedt een groeiend aantal basisscholen in de regio reeds zogeheten vroeg vreemde talen onderwijs. Scholen geven vijftien procent van de tijd in het Engels les. De gedachte is dat jongere kinderen bevattelijk zijn voor meerdere talen. Basisschool 't Slingertouw in Meerhoven is een goed voorbeeld van een 'gewone' school die inzet op tweetalig onderwijs. Zo koppelt 't Slingertouw partners van kenniswerkers aan docenten. Dat zorgt ervoor dat het Engels van de leerkracht verbetert en dat de partner van de expat ook integreert in de Nederlandse omgeving.

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1491 stemmen