Volledig scherm

Politie Oost-Brabant legt steeds vaker lichaam onder scan

EINDHOVEN - Politie Oost-Brabant stuurt zeker 20 keer per jaar een lichaam naar het Maastricht UMC+. Daar legt professor Paul Hofman het onder z'n CT-scan en zoekt er naar sporen van geweld en de identiteit van het slachtoffer.

Sinds de start van een proef in 2009 gaan steeds meer lichamen bij het vermoeden van geweld op verzoek van politie Oost-Brabant en Openbaar Ministerie naar Maastricht. Inmiddels is het een standaard onderdeel van het politieonderzoek.

Kickbokser Marc de Bonte is het laatste voorbeeld van de samenwerking met het ziekenhuis. Nadat de Belg op 24 november in het Oirschotse Wilhelminakanaal werd gevonden, is hij in het Limburgse ziekenhuis een dag later van top tot teen gescand. Over de resultaten doet de politie nog geen mededelingen.

Dwarsdoorsnede
Het scannen is voor de recherche inmiddels 'heel belangrijk', zegt Hans van den Nieuwendijk, forensisch coördinator van politie Oost-Brabant. Het biedt sneller informatie. Door bezuinigingen en lagere bezetting bij het NFI laat een sectie soms een dag of twee op zich wachten. Tijd die een rechercheteam liever niet verliest. In de CT-scan wordt met röntgenstraling het lichaam doorgelicht. De arts kan vervolgens een dwarsdoorsnede van het lijf op z'n beeldscherm per plakje bestuderen.

Sectie
Professor Hofman gaat in de toekomst onderzoeken in hoeveel gevallen een scan zoveel duidelijkheid biedt dat een sectie niet meer nodig is. In veel zaken zal het openen van een lichaam onmisbaar blijven. Het is nodig voor toxicologisch onderzoek en er wordt hartspier- en hersenweefsel onder de microscoop bekeken. Want een hartinfarct en ontstekingen zijn met scans niet te vinden.

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
86'
1-2
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FeyenoordFEY
27'
0-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
26'
0-1
Roda JC KerkradeRJC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1581 stemmen