Volledig scherm
Politiemol Mark M. © Politie

'Politiemol' Mark M. gaat na lang zwijgen praten

DEN BOSCH - De 'politiemol' heeft volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers nooit van zijn meerderen gehoord dat hij niet vrijelijk in de politiesystemen mocht zoeken. En de man kan ook verklaren hoe hij aan zijn dure auto's kwam. Hij zal dat binnenkort allemaal op tafel leggen, na bijna een jaar te hebben gezwegen.

Dat bleek tijdens een regie-zitting over de Weertse aspirant-agent Mark M. Hij zou geheime informatie hebben verkocht aan criminelen. Kuijpers ziet daar nog steeds geen bewijs van. Hij wil daarom ook dat korpsleider Gerard Bouman en minister Ard van der Steur op het matje worden geroepen omdat ze, al bij de arrestatie van de man, riepen dat hij 'de rotste appel van de politie' is, terwijl de inhoudelijke rechtszaak nog moet beginnen. Kuijpers herinnerde de rechtbank er aan dat Bouman inimddels zelf ook thuiszit op verdenking van misstappen. Het OM verzette zich daar tegen, de twee hebben niets met de (rechts-)zaak te maken.

Stevige zaak
Het OM denkt, bij monde van officier Willem Bos, een stevige zaak te hebben. Hoewel het dossier nu al tien ordners telt, is het nog steeds niet compleet. Er blijft maar informatie binnenkomen en de telefoon van de mol is nog steeds niet gekraakt. Bos verzwaarde de aanklachten tegen de mol, tegen de Eindhovenaar die als zijn makelaar zou werken en tegen twee klanten. Ze hebben intensief samengewerkt en vormen daarom een bende. Doel was politie-onderzoeken te frustreren. De advocaten protesteerden tegen de toevoeging maar volgens de rechtbank mag het wel.

Kuijpers wil van opleiders en leidinggevenden horen waarom ze de mol zijn gang lieten gaan, terwijl duidelijk was dat hij niet echt bevoegd was. Hij noemt dat de kat op het spek binden. Bos vond dat niet ter zake: de mol besliste zelf elke keer achter geheimen aan te gaan. Zelfs al was de politie iets te verwijten, de rechtszaak is tegen de verdachte om wat híj heeft uitgespookt.

Leven kapot
De mol zelf zal binnenskamers voor het eerst gaan praten, al komen klanten daarbij niet in beeld. Ook in de rechtszaal deed hij zijn mond open. Hij zei dat zijn leven kapot is gemaakt, voornamelijk door de pers en verweet dat deels het OM. Regelmatig staan stukken in de krant, gebaseerd op bronnen uit het onderzoek. En iedereen blijft zijn portret afdrukken. "Ik kan niet meer over straat", zei hij, en krijgt anders verwijten dat hij de MH17 heeft neergehaald.

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
76'
1-2
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FeyenoordFEY
18'
0-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
17'
0-1
Roda JC KerkradeRJC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1576 stemmen