Volledig scherm
Amusementsgroep Applaus: Rob Luyben, Werner Jansen en Jort van Gennip (vlnr). © Harrie van der Sanden

Record-jager Andy en jonge honden bij finale Keieklets in Helmond

HELMOND - Gaat Andy Marcelissen het record van Eddie Buys evenaren? De tonprater uit Raamsdonksveer kan zaterdagavond 11 februari voor de vijfde keer het Keiekletstoernooi in Helmond winnen.

Buys presteerde dat in de jaren 1970 tot en met 1973 en 1976. Winst zou voor Marcelissen ook betekenen dat hij de zilveren narrenkap voorgoed in zijn prijzenkast kan zetten. Bij vijf keer mag een kletser de trofee houden.

Nieuwslezer
Marcelissen brengt in zaal De Traverse 'de nieuwslezer', een typetje waarmee hij al eens Brabants kampioen werd. De Keiebijters vragen niet om een nieuwe buut, maar deze mag nog niet in eerdere jaren op dit toernooi zijn gebruikt.

De drie andere finalisten hebben nog nooit dit belangrijkste kletstoernooi gewonnen. Dirk Kouwenberg uit Rosmalen komt als 'astronaut', Wichard de Benis uit Best speelt 'mara-ton-prater Krank Jorum' en Maarheezenaar Erik Mulder is 'Opa van Epscheuten'.

Amusementsgroepen hebben weliswaar geen competitie, maar gevraagd worden voor de finale-avond is iets speciaals. Dat geldt zeker voor de jonge honden van Applaus. Het enthousiasme van dit trio sloeg in de eerste voorronde over op de zaal. Er werd zelfs om een toegift geroepen. Applaus zorgt voor het broodnodige nieuwe bloed, na het afscheid van groepen als Hers en Dwers, Spoit Elluf en - eerder al - Petazzie mi Skruwsaws.

Helmondse jongens
„Ik heb zes jaar piano gespeeld bij Zemac. Een heel leuke tijd gehad, maar toen was het mooi geweest", zegt initiatiefnemer Rob Luyben (31). „Er moest vernieuwing komen, een frisse wind. Wat is er dan leuker dan drie Helmondse jongens op het podium?" Luyben benaderde Werner Jansen (29) en Jort van Gennip(30) die in het verleden aan de schlagercompetitie hebben meegedaan. Jansen is ook bekend van de Spurriezeiers-hofkapel.

Applaus werd drie jaar geleden opgericht. Luyben: „We stonden meteen op het podium van de Keiebijters. Dat was toen misschien nog iets te vroeg. Maar daardoor kregen we wél veel aanvragen voor optredens en konden we meters maken. We zijn echt gegroeid."

Ze kregen waardevolle adviezen die ze ter harte namen. „We stonden eerst op basis van gelijkwaardigheid op het podium. Later kwam er een duidelijke rolverdeling. Werner is de frontman, Jort de slome en ik de muzikant die voorzetjes geeft. Dat blijkt een succes te zijn." De 'finaleplaats' is voor Applaus een bevestiging dat het goed bezig is. „We zijn er heel erg blij mee."

Op het podium zaterdag ook de broers Van de Weijer: Maarten met Kuub, Carlo met Timper. Het Van Binsbergen Trio maakt het programma vol.

Volledig scherm
Andy Marcelissen als de nieuwslezer. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

poll

Randgemeenten moeten meebetalen voor topvoorzieningen in Eindhoven

Randgemeenten moeten meebetalen voor topvoorzieningen in Eindhoven

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
2101 stemmen