Rode Kruis en Stichting Vluchteling openen gironummers voor Oekraïne
videoHet Rode Kruis en Stichting Vluchteling hebben gironummers geopend waarnaar Nederlanders geld kunnen overmaken voor hulp aan Oekraïne en omliggende landen.
De organisaties verwachten dat er de komende tijd veel hulp zoals voedsel, water, medische zorg en psychosociale zorg nodig zal zijn voor mensen die op de vlucht slaan. Geld storten kan op giro 5125 van het Rode Kruis en giro 999 van Stichting Vluchteling.
Op giro 999, dat eerder vandaag werd geopend, kwam in drie uur tijd 106.000 euro binnen. De stichting Vluchteling verwacht het geld in eerste instantie te besteden aan onderdak en aan hulp voor gevluchte mensen bij de grens met Polen, die op dit moment gesloten is.
Het Rode Kruis zegt sinds een week belangrijke watervoorzieningen in Oost-Oekraïne te repareren, die beschadigd waren door het opgelaaide geweld in het gebied. De organisatie meldt daarnaast duizenden liters water te hebben gebracht naar belangrijke plekken in de regio Donetsk, zoals ziekenhuizen.
Oorlogsrecht
De hulporganisatie roept na de inval van Rusland in Oekraïne de strijdende partijen op om het humanitair oorlogsrecht te respecteren, burgers die niet meedoen aan de strijd te beschermen en Rode Kruis-hulpverleners veilig hun werk te laten doen. Het Rode Kruis inventariseert bij zijn Oekraïense afdeling en bij die van omliggende landen wat voor hulp de komende tijd nog meer nodig is.
Polen opent in eerste instantie negen opvangcentra voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat maakte het land vandaag bekend. In onder meer de grensplaats Korczowa staan al bedden klaar.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoon van Andrea Bocelli komt 6 oktober zingen in Theater Carré
-
PREMIUM
Drie ton opgehaald voor verhuizing restaurant: ‘Onbekende gaf zelfs 10.000 euro’
Omdat het potje van hun restaurant na de coronajaren een beetje leeg was, begonnen Lisa Meijntjes en Jasper Kaan een crowdfunding om de verhuizing van hun restaurant te betalen. En met succes: binnen een week haalden ze 300.000 euro op. ,,Niet te geloven.”Utrecht -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
Met video
Als het aan Apple ligt gaat deze nieuwste gadget de wereld weer radicaal veranderen
-
-
-
PREMIUM
Veroordeeld tot doodstraf, maar nu executie nadert slaat de twijfel toe: ‘Deze man verdient het niet om te sterven’
De moorden waren zo brutaal, zo wreed, dat de bevolking van de Amerikaanse staat Missouri geschokt was. Toen de jury in 2010 een oordeel moest vellen over de dader(s), viel na enkele uren beraadslaging het verdict: de doodstraf. Maar aan de vooravond van de executie van Michael Tisius slaat de twijfel bij de toenmalige juryleden toe. -
Met video
Van der Sloot verandert van gedachten en gaat uitlevering aan VS toch aanvechten
Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag alsnog geweigerd het document te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Vorige week zei Van der Sloots advocaat nog dat zijn cliënt de uitlevering niet zou aanvechten en naar Amerika wilde gaan.