Scholieren over de middelbare school: ‘Wat viel dat mee, het Engels!’
Deze leerlingen zitten al op de middelbare school. Ze vertellen hoe ze tot hun keuze zijn gekomen en hebben tips voor achtstegroepers.
Philo Versteeg (12)
Woont in Eindhoven, zit daar op het Van Maerlantlyceumin (1 gymnasium)
Waarom koos je deze opleiding?
Deze school past bij mij; de sfeer voelt fijn aan. We zijn er met groep 8 geweest; daarna was de Open Dag vanwege corona online. Uiteindelijk gaf de echte rondleiding, aan het eind van het schooljaar, de doorslag. De andere scholen kende ik van verhalen.
Wat verraste je het meest?
Ik vond de overstap heel groot. We kregen gelijk veel huiswerk. Dat was wel wennen. Gelukkig kan ik goed plannen en tijd indelen.
Wat wil je meegeven aan toekomstige leerlingen?
Niet te gehaast zijn met kiezen, je kunt later spijt krijgen. Aan de andere kant, ik was zelf vrij laat met kiezen; dat gaf wel stress omdat iedereen het al wist. hecht niet te veel waarde aan de locatie. Wij zitten sinds de herfstvakantie op een tijdelijke locatie omdat de oude school wordt verbouwd. Het maakt niet uit; de mensen maken de sfeer.
Sjoerd de Rooij (13)
Woont in Hilvarenbeek, zit op het Kempenhorst College (2 VMBO-B/K) in Oirschot
Waarom koos je deze opleiding?
Ik werk graag met mijn handen. Je doet hier zelf een opdracht; de leraar kijkt mee. Daarna neem je samen door hoe het beter kan. Doordat ze het niet eerst voordoen, besef je beter hoe het werkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wiskunde zijn er namelijk meerdere goede oplossingen. Je krijgt veel vrijheid om dingen uit te proberen.
Wat verraste je het meest ?
Ik dacht dat de school heel groot zou zijn, maar dat went snel. De onder- en bovenbouw hebben elk een eigen kant van het gebouw. De eerste twee jaar leer je de profielen kennen; aan het eind van de tweede, maak je een keuze.
Wat wil je meegeven aan toekomstige leerlingen?
Kom kijken. Voor de ouders: laat je kind ook echt wat doen. Dan merkt hij of zij vanzelf hoe het werkt.
Lasse Reijnen (16)
Woont in Helmond, zit in 4-havo én op de Young Musician Academy in Tilburg
Waarom koos je deze opleiding?
Op zoek naar een nieuwe cello-docent stuitten we op de YMA. Die is er voor talentvolle jonge musici van 8 tot 18 die de top willen bereiken. Het is een vooropleiding voor het conservatorium; je moet er auditie voor doen. Elke zaterdag krijg ik individuele cello-les, kamermuziek-les, koor, muziektheorie en co-repetitie. Doordeweeks zit ik op de havo, op zaterdag zit ik daar. Zoveel leuker dan gewoon school!
Wat verraste je het meest?
Dat samenspelen zo leuk is om te doen. En dat je op jonge leeftijd al zoveel mooie muziek kunt maken.
Wat wil je meegeven aan toekomstige leerlingen?
Ik startte er tegelijk met de brugklas; dat was best pittig in het begin. Je kunt ook eerder of later instromen. Wil je voor je muzikale droom gaan, steek er dan tijd in; het wordt beloond. Ik zit bijvoorbeeld nu al bij het Euregio Jeugdorkest.
Dit verhaal is onderdeel van onze bijlage Schoolkeuze 2023/2024 en is mede mogelijk gemaakt door de jaarlijkse VO Gids. Bekijk hier alle scholen uit de regio Eindhoven.
Youp Nijland (12)
Woont in Berghem, zit op het Hooghuis ZuidWest (VMBO-BK klas 1) in Oss
Waarom koos je deze opleiding?
Alleen bij Hooghuis ZuidWest kun je in de eerste al de Sportklas kiezen. Er is daarvoor wel een selectie. We hebben zes uur per week gym en elke maand een andere sport, bijvoorbeeld skiën en zwemmen. Wie het goed kan, helpt de ander.
Wat verraste je het meest ?
Dat het echt goed was een niveau lager te hebben gekozen. Het is best gemakkelijk; ik heb geen stress. Als je in de les je ding doet, heb je bijna geen huiswerk.
Wat wil je meegeven aan toekomstige leerlingen?
Bedenk: je niveau zegt niets over waar je later terecht komt. Kies maar wat, het komt goed. Bij ons bij BK kun je in de eerste kiezen tussen Sport of Techniek. In de eerste heb je ook Talententijd waarbij je kunt proeven van andere beroepskeuzes. Halverwege het jaar kies je er drie en die volg je een paar weken. Je kunt echt van alles worden.
Tara van den Dungen (13)
Woont in Rosmalen, zit daar op het Rodenborch College (2-havo, topsportafdeling)
Waarom koos je deze opleiding?
Het is dichtbij en ook Topsport Talent School. Naast de gewone lessen trainen we dagelijks drie of vijf uur onder schooltijd. Per sport is dat trouwens anders. Onze turngroep bestaat uit twintig meiden, zowel VMBO, Havo als VWO.
Wat verraste je het meest ?
Eigenlijk niets. Als ik om achttien uur thuis kom, is het douchen, eten en soms nog huiswerk maken. Doordeweeks heb ik dus geen tijd om af te spreken. Alleen op zondag heb ik vrij. Maar dat is niet erg, mijn vrienden hebben hetzelfde.
Wat wil je meegeven aan toekomstige leerlingen?
Begin op tijd met leren, dat voorkomt stress. En maak een goede planning. Ook al doe je, zoals ik, topsport: school is gewoon belangrijk. Voor de topsportklassen moet je een NOC*NSF- of regio-status hebben. Je hoeft dan niet meer te loten.
Jasper Cox (13)
Woont in Best, zit daar op het Heerbeeck International College (2-havo)
Waarom koos je deze opleiding?
Mijn oudere broer heeft er ook gezeten. Negen vakken zijn in het Engels. We doen ook veel projecten, met z’n tweeën of met een groep. Je moet dingen opzoeken en uitwerken horend bij het hoofdstuk dat wordt behandeld. Je leert dan op een andere manier.
Wat verraste je het meest?
Dat het zo meeviel, dat Engels. De docenten houden er in het begin rekening mee. De meeste termen ken je niet eens in het Nederlands. Ik ben er ondertussen helemaal aan gewend; alles gaat automatisch. O ja, we hebben ook vakken als global issues en filosofie.
Wat wil je meegeven aan toekomstige leerlingen?
Lees bijvoorbeeld eens een Engelstalige Donald Duck of kijk filmpjes op YouTube. Dat helpt! Ik heb vanaf groep 4 al een beetje Engels gehad, dat scheelde.
Victor Glaudemans (15)
Woont in Waalwijk, zit daar op SG de Overlaat (in 3-vmbo-t)
Waarom koos je deze opleiding?
Van kleins af aan wilde ik al wat met techniek doen. In de eerste kregen we alle profielen; in de tweede praktijk in vier profielen; daarna projecten in twee profielen. Nu in de derde is het ‘voor het echie’. Voor mij is dat PIE: Produceren, Installeren en Energie.
Wat verraste je het meest?
“De hoeveelheid praktijk! Er zijn grote praktijkruimten en ze hebben alle machines voor de basisvaardigheden. Maar ook hoe de docenten les geven. Het huiswerk is nog geen uur per dag.
Wat wil je meegeven aan toekomstige leerlingen?
Wees gerust, iedereen mag zichzelf zijn. Er is zelfs een GSA-groep (Gender & Sexuality Alliance). Je hebt veel eigen verantwoordelijkheid en ook keuze-werktijd-vakken. Ik heb dit jaar gekozen voor tutor-training en geef nu bijles grammatica Frans aan iemand uit de tweede. Het verkregen certificaat mag op mijn cv.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wie is Johan R., de man voor wie tientallen boeren met toeterende tractoren bij gevangenis verzamelden?
Wat veroorzaakte de massale steunbetuiging van tientallen boeren uit de omgeving van Alphen en Nieuwkoop bij de penitentiaire inrichting in Alphen? En wie is Johan R., de man om wie het allemaal te doen is?Alphen aan den Rijn -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Fred Florusse (Don Quishocking) op 85-jarige leeftijd overleden
Cabaretier en regisseur Fred Florusse, bekend als lid van cabaretgezelschap Don Quishocking, is overleden. Dat bevestigt zijn familie en vriend Jacques Klöters, eveneens lid van Don Quishocking, na berichtgeving hierover van Het Parool. Florusse was al enige tijd ziek. Hij is 85 jaar geworden. -
Staat ligt op ramkoers met de luchtvaart: ‘Ze willen alleen hun eigen belang beloond zien’
Het is oorlog tussen de luchtvaartsector en de Nederlandse staat. Volgens het kabinet doen luchtvaartmaatschappijen niets aan de hinder en overlast die ze veroorzaken en is daarom krimp van het aantal vluchten nodig. De maatschappijen vinden dat de overheid daarmee alle regels en afspraken schendt.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
VRAAG & ANTWOORD
Is goedkope benzine echt slechter voor mijn auto?
‘Ik hoor weleens dat de goedkope benzine bij onbemande tankstations zoals Tango en Tinq erg slecht is voor de motor’, aldus lezer J.W. van den Beld in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Deze brandstoffen zouden verdund zijn. Wat is hiervan waar? Is die benzine inderdaad slecht en is het daarom beter om bij de grote merken te tanken?’ -
PREMIUM
Acteurs stonden in de rij voor absurdistische fantasyserie: ‘Ik ben een kleptomane dwerg’
Met de absurdistische fantasyserie Panduloria komt voor bedenkers Thijs van Domburg en Emilio Guzman een droom uit. Acteurs als Alex Ploeg, Henry van Loon en Alex Klaasen kropen in de huid van elfen, dwergen, schildknapen en tovenaars. ,,Hier heb je je Games of Thrones-momentje.’’