Volledig scherm
Aanvliegende Bostons over de Noordzee die de fabrieken op Strijp treffen tijdens het Sinterklaasbombardement.

Sinterklaasbombardement op Philips fabrieken in Eindhoven precies 74 jaar geleden (video)

EINDHOVEN - Het is dinsdag 6 december precies 74 jaar geleden dat het Sinterklaasbombardement plaatsvond op de Philipsfabrieken in Eindhoven. De Britse luchtmacht (RAF) bombardeerde in 1942 de fabrieken. In deze fabrieken werden onder andere radio's voor de Duitse bezetters geproduceerd.

Het bombardement werd uitgevoerd door 94 geallieerde bommenwerpers. Doelwit waren de Philipsfabrieken op Strijp S en aan de Emmasingel. Maar veel bommen troffen andere bebouwing: woningen, kerken, winkels, het Binnenziekenhuis. In totaal 135 gewone burgers werden gedood.

Vijf jaar geleden werd een monument onthuld om de slachtoffers te herdenken. Dit oestermonument staat op het plein bij de Lichttoren en het Arthotel (aan de kant van Mathildelaan). Het is gemaakt door de Eindhovense kunstenaar Peter Nagelkerke.

Op 6 december 1942 bombardeerden de Engelsen de Philipsfabrieken op Strijp S in Eindhoven. De RAF maakte destijds zelf deze filmbeelden van de aanval. 91 bommenwerpers deden mee aan Operation 'Oyster'. Lees meer op ed.nl http://tinyurl.com/3ptvjad

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (7%)
  • Oneens (93%)
1759 stemmen