Volledig scherm
De Soeterbeekseweg. FOTO René Manders/fotomeulenhof

Soeterbeek Eindhoven-Nuenen kan voorlopig open blijven

EINDHOVEN/NUENEN/DEN BOSCH - De Soeterbeek/Soeterbeekseweg tussen Eindhoven en Nuenen kan voorlopig open blijven. De rechtbank in Den Bosch komt niet tegemoet aan de wens van bewoners aan de Kosmoslaan om de weg weer af te sluiten.

Dat heeft de rechtbank donderdag bekendgemaakt.

Voorlopige voorziening
Het is de uitspraak in een door bewoners van de Kosmoslaan ingediend verzoek om een voorlopige voorziening, een soort kort geding in het bestuursrecht. De weg nu open laten, leidt tot openstelling voor altijd, argumenteerden de bezwaarmakers tijdens de zitting twee weken geleden.

Daar zit volgens de rechter juist de kneep: er is eigenlijk geen haast bij. De gemeente Nuenen heeft een uitspraak op het bezwaar van de bewoners uitgesteld in afwachting van de resultaten van een verkeersonderzoek. In de tussentijd blijft de weg open. Het is vervolgens aan het college van B en W van Nuenen om een nieuw besluit te nemen. Mocht dat negatief uitvallen voor de Eindhovenaren, dan komen ze opnieuw bij de rechter uit voor een definitief besluit. De rechter wil ook nog niet vooruitlopen op de uitkomst daarvan.

Enige verbinding
De Soeterbeek op Eindhovens grondgebied en de Soeterbeekseweg in Nuenen vormen de enige verbinding tussen Nederwetten en Nuenen. Maar het is ook een sluiproute voor verkeer vanuit Nuenen dat de drukke Europalaan/Sterrenlaan vermijdt. Om vervolgens door de woonstraten Kosmoslaan en verder naar de Kennedylaan te rijden.

In die belangenafweging kiest Eindhoven voor zijn bewoners, en vraagt afsluiting, terwijl Nuenen voor kerkdorp Nederwetten kiest. Mogelijk dat een tussenoplossing gelegen is in het afsluiten van de Boord voor doorgaand verkeer, zodat er in ieder geval geen sluipverkeer meer mogelijk is. Dat zou dan wel moeten blijken uit het onderzoek dat nu loopt.

poll

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1363 stemmen