Volledig scherm
Josee Kruip in gesprek met oud-kraker Dirk. © René Manders/fotomeulenhof

Straatdokter houdt spreekuur voor daklozen in Eindhoven

EINDHOVEN - Het ED liep afgelopen woensdag een middagje mee met de 'straatdokter' in Eindhoven, tijdens het spreekuur voor daklozen in de stad.

Fabian kromt zijn handpalm. Hij wil inzichtelijk maken hoeveel medicijnen hij slikt per dag. Een hand vol pillen, vijftien stuks. "En dan zijn er mensen die krijgen niet eens een paracetamol weg”, zegt Fabian met een twinkeling in zijn ogen. Verpleegkundige Josee Kruip vult hem lachend aan. "Die zijn niks gewend. Watjes.” Fabian en Josee Kruip kennen elkaar al langer. Fabian woont in de woonvoorziening van verslavingsinstelling Novadic Kentron aan de Boschdijk in Eindhoven. Kruip gaat even bij hem langs tijdens het spreekuur dat ze er deze woensdag houdt. Een week geleden was ze ook bij Fabian, maar toen was hij wat in de war. Vandaag gaat het beter.

Zorg voor daklozen
Josee Kruip is een van de vier verpleegkundig specialisten die samen met vier huisartsen vanuit Gezondheidscentrum Gestel Midden in Eindhoven de zorg voor daklozen op zich neemt. Ze is opgeleid voor álles, 'behalve neurologische, cardiologische en ingewikkelde internistische problemen.'

Spreekuur
Sinds 2006 bestaat die 'straatdokter' in Eindhoven, ontstaan in De Bennekel. Er waren daar destijds veel mensen voor wie geen gestructureerde hulp bestond omdat ze een zwervend bestaan leidden en geen vaste huisarts hadden. Elf jaar later houden de verpleegkundigen van de straatdokter spreekuur in de hele stad, op plaatsen die voor daklozen in de loop liggen, of waar (ex-)daklozen verblijven. Naast de woonvoorziening aan de Boschdijk zijn dat de opvang van het Leger des Heils aan de Visserstraat, het instroomhuis van opvangorganisatie Neos aan de Barrierweg en diaconaal centrum ’t Hemeltje aan de Hemelrijken.

Lees het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

  1. Twitter gaat los over 'schaamteloze zelfpromotie' Borsato bij RTL Late Night

    Twitter gaat los over 'schaamteloze zelfpromotie' Borsato bij RTL Late Night

    De speciale uitzending van RTL Late Night over het nieuwe album Thuis van Marco Borsato trok gisteravond ruim 1,2 miljoen kijkers, maar op sociale media werd de bij de zanger thuis geregistreerde uitzending wisselende gewaardeerd. Menigeen ergerde zich kapot aan de 'wel heel kleffe', 'mierzoete' en 'te commerciële verkoop-onemanshow'. ,,Mag ik een teiltje voor deze schaamteloze zelfpromotie'', reageerde iemand. Weer anderen vonden de talkshow rond de vocalist juist top. Onder de video een greep uit de vooral negatieve maar ook positieve reacties. 

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
18:30
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FeyenoordFEY
18:30
VVV-VenloVVV
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
AjaxAJA
away logo
home logo Willem IIWIL
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1281 stemmen