Volledig scherm
Taxichauffeur Marcel van der Heijden.

Taxichauffeurs ziedend om voorkeursbehandeling elektrische voertuigen: oneerlijke concurrentie

EINDHOVEN - Het beleid in de Eindhovense taxiwereld gaat op de schop. Zo zijn zelfstandigen vanaf september verplicht zich te verenigen in een TTO (Toegestane Taxi Organisatie) van minimaal 15 chauffeurs. Ook mogen vanaf 2026 alleen nog maar elektrische taxi's rondrijden. Deze krijgen nu al een speciale taxistandplaats, recht voor de ingang van het station. Vooral dat privilege zet kwaad bloed bij de groep zelfstandigen, zo blijkt uit een rondgang langs enkele taxichauffeurs.

"Door die voorkeursbehandeling ontstaat oneerlijke concurrentie", zegt Marcel van der Heijden, net als vrijwel alle chauffeurs op het Station zzp'er. Hij neemt een diepe hijs van zijn elektrische sigaret. Net als zijn pakje peuken ook zijn auto inruilen voor een elektronisch exemplaar is geen optie. "Voor ons is er nog geen verdienmodel met elektrische auto's. De nu verkrijgbare types zijn of te duur in aanschaf of ongeschikt als taxi vanwege de te kleine actieradius."

Busbaan
Volgens Van der Heijden weten ze pas sinds twee maanden dat er een speciale standplaats komt voor elektrische auto's. "Dat hebben we via-via moeten vernemen, terwijl ons altijd verteld is dat het gebruik van de busbaan het enige voordeel ten opzichte van de reguliere taxi's zou worden. Ik kan zo tien collega's opnoemen die dit jaar nog geïnvesteerd hebben in hun materieel. Investeringen die ze met de kennis van nu waarschijnlijk niet hadden gedaan."

Volgens Kees Rijnders, eigenaar van het taxibedrijf Cabs dat vorige week van start ging met vijf elektrische taxi's, ligt het aan de chauffeurs zelf dat ze niet op de hoogte waren. "Ze wisten dit, ze hadden alleen niet verwacht dat een bedrijf hierin zou springen", denkt Rijnders. "De gesprekken over de nieuwe koers lopen al jaren."

poll

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1079 stemmen