Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, aanslag op de Twin Towers in 2001 zorgt voor indrukwekkend beeld

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we een keer per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

We blikken iedere vrijdag terug op de voorgaande week in het verleden.

Voorpagina 12 september 2001
Op 12 september 2001 verscheen misschien wel de meest indrukwekkende voorpagina ooit van het ED. Het was een dag na de wereldschokkende aanslagen op onder andere het World Trade Centre in New York, Verenigde Staten. Bijna iedereen weet nog precies wat hij of zij aan het doen was die bewuste 11 september toen twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden. De voorpagina de dag erop sprak boekdelen en gaf de impact van de aanslagen in één keer weer.

En nog meer
​Behalve de heftige aanslagen in Amerika, gebeurde er in de week van 16 september nog een hoop meer. Canada verklaart Duitsland de oorlog in 1939 en de Nederlandsche SS wordt opgericht in 1940. Vier jaar later wordt Noorbeek als eerste gemeente van Nederland bevrijd door de geallieerden. President Harry Truman beslist een jaar later op advies van de Amerikaanse minister van Oorlog dat de oorlog met Japan en Duitsland voortaan bekend zal staan als de 'Tweede Wereldoorlog'. In de Chileense hoofdstad Santiago wordt in 1973 het presidentiële paleis gebombardeerd en pleegt president Salvador Allende (waarschijnlijk) zelfmoord. Een militaire junta onder leiding van generaal Pinochet neemt de macht over, zeer waarschijnlijk met steun van de CIA. In de chaotische dagen na de coup worden ongeveer 3500 mensen vermoord. Een Brits vliegtuig en een Joegoslavisch vliegtuig botsen bij Zagreb, waardoor 176 mensen omkomen in 1976. Google wordt gelanceerd in 1997. In de omgeving van Mariahout schudt de aarde met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter in 1999. Er ontstaat een grote brand in de Kanaaltunnel in 2008.

Volledig scherm

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
2218 stemmen