Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, doden en gewonden bij Heizeldrama in Brussel in 1985

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we tweemaal per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

​Iedere vrijdag kijken we naar de voorgaande week, iedere maandag naar het voorgaande weekend.

Voorpagina 30 mei 1985
Net voor de wedstrijd van Juventus tegen Liverpool in de Europacup op 29 mei 1985 in het Heizelstadion in Brussel ging het volledig mis. Er braken rellen uit. Liverpoolsupporters bestormden het vak waar Juventus fans zaten. Het ging zo flink mis dat 39 mensen omkwamen en maar liefst 400 mensen gewond raakten. Niet gek dus dat het ED een spectaculaire voorpagina bracht de dag er na met nogal heftige foto's van het drama. Alle Engelse clubs werden na dit incident voor vijf jaar uitgesloten van de Europese competities. Liverpool werd nog een extra jaar uitgesloten.

​En nog meer
Dat was niet het enige wat er gebeurde die week. Napoleon werd verbannen naar Elba in 1814. De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese Sherpa Tenzing Norgay bereikten als eerste mensen ooit de top van de Mount Everest in 1953. De 19-jarige Duitser Mathias Rust landt met een sportvliegtuigje op het Rode Plein in Moskou in 1987 en de inmiddels wereldberoemde Amerikaanse studente Natalee Holloway verdween spoorloos op Aruba in 2005, wat nog een jarenlange nasleep zou krijgen. Kapitein van het Korps Commandotroepen Marco Kroon wordt geridderd voor de Militaire Willems-Orde der 4e Klasse in 2009. Dit voor het eerst sinds 55 jaar.

Volledig scherm

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1781 stemmen