Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, einde aan Molukse treinkaping in 1977

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we tweemaal per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

​Iedere vrijdag kijken we naar de voorgaande week, iedere maandag naar het voorgaande weekend.

Voorpagina 13 juni 1977
De weken voorafgaand aan 13 juni stonden in 1977 in het teken van de treinkaping van de Molukkers in De Punt en de gijzeling in Bovensmilde. Nieuws waarover in 2016 nog steeds gesproken wordt. De Molukkers waren boos en wilden een signaal afgeven. De kaping werd hard ten einde gebracht, wat nu nog discussie oplevert. De voorpagina schreef dan ook niet per sé over het einde van de treinkaping, maar over het feit dat de spanning zal blijven.

En nog meer
Wat er in het weekend van 13 juni nog meer gebeurde: In 's-Hertogenbosch woedt lang geleden, in 1463, een grote stadsbrand. Anne Frank krijgt een dagboek voor haar dertiende verjaardag in 1942, wat later het meest bekende dagboek ter wereld zou worden. Tijdens de 24 uur van Le Mans komen 83 mensen om het leven nadat de auto van Pierre Levegh in 1955 uit de baan raakt. Na het ongeluk wordt autosport verboden in Frankrijk,West-Duitsland en Zwitserland. Het verbod in Zwitserland bestaat nog steeds. Drie gevangenen ontsnappen uit de bekende gevangenis Alcatraz in 1962. Nelson Mandela wordt tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld in 1964. België schaft als laatste Europese land de doodstraf af in 1996. Michael Jackson wordt door de jury vrijgesproken van beschuldiging tot kindermisbruik in 2005. De jury acht alle 10 aanklachten ongegrond en Jackson onschuldig.

Volledig scherm

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
1819 stemmen