Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, enorme brand op Strabrechtse Heide in 2010

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we een keer per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

We blikken iedere vrijdag terug op de voorgaande week in het verleden.

Voorpagina 5 juli 2010
Op 2 juli 2010 ontstond op de Strabrechtse Heide een brand die de dagen daarna een enorme schade aan zou richten aan de natuur. Bewoners moesten huizen verlaten, 175 hectare natuur ging verloren en verschillende dieren overleefden de brand niet. Uiteindelijk kon de brand worden geblust, er raakte niemand gewond maar de Heide was niet meer te redden. Jaren later zijn de sporen van de brand nog steeds zichtbaar in de natuur. De brand brak uit net voor de zinderende wedstrijd Nederland - Brazilië tijdens het WK, die overigens eindigde in 2-1 voor Nederland.

En nog meer
Er gebeurde nog meer in de week voor 8 juli. Venezuela is het eerste Zuid-Amerikaanse land dat zich onafhankelijk verklaart van Spanje in 1811. De Filipijnen worden onafhankelijk van de Verenigde Staten in 1946 en in datzelfde jaar wordt de bikini geïntroduceerd. De Nederlandse regering besluit niet langer het gebruik van softdrugs te vervolgen in 1972. De Amerikaanse kruiser Vincennes schiet Iran Air-vlucht 655 neer in 1988. Alle 290 inzittenden komen om. De Colombiaanse voetballer Andrés Escobar wordt in Medellín doodgeschoten omdat hij tijdens de WK-eindronde 1994 in eigen doel had geschoten en Colombia daardoor werd uitgeschakeld. Er waren aanslagen in Londen op het openbaar vervoer, waarbij 56 doden vallen in 2005. Tijdens de bouw voor uitbreiding van het voetbalstadion van FC Twente, stort een gedeelte van het dak in; er zijn twee dodelijke slachtoffers en 14 gewonden in 2011. In Londen wordt in 2012 het hoogste gebouw van Europa geopend, de 310 meter hoge The Shard oftewel "De Scherf".

Volledig scherm

poll

Roken in het Philips Stadion moet kunnen

Roken in het Philips Stadion moet kunnen

  • Eens (36%)
  • Oneens (64%)
4336 stemmen