Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, kindermoorden Dutroux schokken België in 1996

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we een keer per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

We blikken iedere vrijdag terug op de voorgaande week in het verleden.

Voorpagina 19 augustus 1996
Een groot contrast op de voorpagina van 19 augustus 1996. Schok en ongeloof heersen in België en Nederland door de kindermoorden van Dutroux. Marc Dutroux krijgt later levenslang gevangenisstraf voor het ontvoeren, verkrachten, opsluiten in een kelder en vermoorden van meerdere jonge Belgische meisjes. De zaak krijgt veel aandacht omdat de politie veel kritiek krijgt over de werkwijze. Wel wordt er ook gevierd op deze voorpagina: PSV verslaat Ajax met 3-0 en wint de Johan Cruijff Schaal voor de eerste keer. PSV zal in totaal 11 keer de schaal winnen.

En nog meer
Er gebeurde nog meer in de week voorafgaand aan 19 augustus: Nederlands-Indië wordt onafhankelijk in 1945 en Soekarno roept de republiek Indonesië uit in datzelfde jaar. KLM-vlucht 607-E van Amsterdam naar New York stort ten westen van Ierland in de Atlantische oceaan. Alle 99 inzittenden komen om in 1958. Op gezag van Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov wordt begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur in 1961. Een Iljoesjin-vliegtuig van de Oost-Duitse vliegmaatschappij Interflug stort neer op een buitenwijk van Oost-Berlijn. 156 mensen komen om in 1972. Bill Clinton geeft toe een "onbehoorlijke" relatie te hebben gehad met Monica Lewinsky in 1998. Talpa, de tv-zender van John de Mol begint met uitzenden in 2005. Een Cypriotisch vliegtuig stort neer bij Athene. Alle 121 inzittenden komen om in datzelfde jaar. Op de eerste dag van de 26e editie van het Belgische muziekfestival Pukkelpop in Hasselt-Kiewit vallen tijdens een kortstondig noodweer vijf doden, tien zwaargewonden en 140 lichtgewonden in 2011. Door IS wordt een video naar buiten gebracht waarop de onthoofding is te zien van de Amerikaanse persfotograaf James Foley als vergelding voor de bombardementen door het Amerikaanse leger op stellingen van IS in Noord-Irak in 2014.

Volledig scherm

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
AZAZ
away logo

poll

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
1252 stemmen