Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, oprichting TU Eindhoven en nieuw te vormen kabinet in 1956

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we tweemaal per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

​Iedere vrijdag kijken we naar de voorgaande week, iedere maandag naar het voorgaande weekend.

Voorpagina 16 juni 1956
Op 15 juni 1956 werd de Technische Universiteit in Eindhoven opgericht. Groot nieuws, zou je denken anno 2016. Echter bleek dat toen niet zozeer het geval. Op de voorpagina's van 15 juni en 16 juni is niets te vinden over de oprichting van de TU. Wellicht omdat het toen nog niet zo groot was als het ooit zou worden. Op 16 juni sierde vooral binnenlands nieuws de voorpagina. Er moest een nieuw kabinet gekozen worden en daarom waren de adviseurs bij de koningin. Deze formatie is de tot dan toe langste en moeilijkste uit de parlementaire geschiedenis. Het wordt uiteindelijk kabinet Drees |V.

En nog meer
Wat er in de week van 17 juni nog meer gebeurde: Het stoomschip de General Slocum vat vlam in de haven van New York in 1904. Meer dan 1000 personen, voornamelijk vrouwen en kinderen overleven het niet. Duitsland valt Parijs binnen tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940 en dat jaar komt het eerste officiële gevangenentransport, met ongeveer 720 Poolse politieke gevangenen uit Tarnów, aan bij het concentratiekamp Auschwitz. De Franse overheid richt de luchtvaartmaatschappij Air France op in 1948, die later samen zal gaan met KLM. De allereerste rode kaart in het voetbal wordt uitgereikt aan de Chileen Carlos Caszely op het WK in 1974. De film Grease komt uit in 1978. In de Portugese Algarve komen vorig jaar drie Nederlanders om bij een busongeval. Dertig personen raken gewond.

Volledig scherm

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
1062 stemmen