Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, schoolreis-bussen rijden op elkaar in Westerhoven in 1964

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we tweemaal per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

​Iedere vrijdag kijken we naar de voorgaande week, iedere maandag naar het voorgaande weekend.

Voorpagina 5 juni 1964
Schoolreis-bussen met leerlingen van een VGLO-school uit Arnhem rijden op elkaar op de Provincialeweg in Westerhoven. Daarbij raken tientallen personen gewond, waarvan 9 ernstig. Panisch van angst strompelden jongens en meisjes bloedend naar buiten. Zij werden opgevangen door plaatselijke EHBO'ers en bewoners van boerderijen die aan de weg liggen. De ernstig gewonden blijven in de bus en worden later door ambulances met gillende sirenes naar het St.-Joseph Ziekenhuis in Eindhoven vervoerd.

En nog meer
Dat was niet het enige wat er gebeurde dat weekend.

Op 4 juni 1917 wordt de eerste Pulitzerprijs uitgereikt. De Pulitzer Prijs is een Amerikaanse journalistieke prijs die wordt beschouwd als de meest waardevolle onderscheiding op het gebied van nieuws, kunst en literatuur. In 1982 sluiten Argentinië en Groot-Brittannië een bestand na de Falklandoorlog. De Brabantse Lijn, de spoorlijn die Tilburg met Nijmegen verbindt, wordt geopend in 1881.

Op 5 juni 1947 lanceert de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken George Marshall een plan voor massale economische steun voor het ontredderde Europa, het zogenaamde Marshallplan. The Beatles geven in 1964 het eerste van twee concerten in het Noord-Hollandse Blokker. Tijdens de studentenopstand in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking stopt één man voor het oog van de camera's een colonne tanks.

Volledig scherm

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
1062 stemmen