Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, Tweede Wereldoorlog staat voor de deur in 1939

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we een keer per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

We blikken iedere vrijdag terug op de voorgaande week in het verleden.

Voorpagina 6 september 1939
De Engelsen bombarderen Aken, Duitsland stort zich vol op Polen en Frankrijk trekt ten strijde bij de grens tussen de Rijn en de Moezel. Er gebeurt van alles aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog die eigenlijk al begonnen is, maar nog zeker 5 jaar gaat duren. In de week voorafgaand aan 9 september staat iedere voorpagina van het ED dan ook in het teken van de oorlog. Die van 6 september brengt verslag van de verschillende buitenlandse acties en brengt een voorbeeld van een waarschuwingsbriefje dat de Engelsen boven Duits grondgebied hebben verspreid.


En nog meer
Wat er allemaal gebeurde in de week voorafgaand aan 9 september: Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verklaren de oorlog aan nazi-Duitsland in 1939. Nederland wacht tevergeefs op de bevrijders op Dolle Dinsdag in 1944. Een moordaanslag op de Amerikaanse president Gerald Ford mislukt in 1975. Moeder Teresa van Calcutta (87) overlijdt in 1997. De op 1 september 2004 begonnen gijzeling van schoolkinderen en leraren van een school in Beslan (Rusland) door Tsjetsjeense terroristen eindigt in een bloedige aanval van Russische militairen, waarbij 331 kinderen en volwassenen omkomen. Op Forest Lawn Memorial Park in Glendale is Michael Jackson in 2009, 70 dagen na zijn dood, begraven. Een aardbeving met een kracht van 4.5 wordt door een groot deel van Nederland gevoeld in 2011. Het epicentrum ligt in het Duitse Goch.

Volledig scherm
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Popmuziek tijdens de dienst is een goede manier om oud en jong in de kerk te krijgen

Popmuziek tijdens de dienst is een goede manier om oud en jong in de kerk te krijgen

  • Eens (43%)
  • Oneens (57%)
436 stemmen