Volledig scherm
Ton van Genugten © Kees Martens/FotoMeulenhof

Tijdstraf Ton van Genugten in Dakar

SAN MIGUEL DE TUCUMÁN - De Eerstelse trucker Ton van Genugten heeft na de tweede etappe in de Dakar Rally van organisator ASO drie minuten tijdstraf gekregen voor een snelheidsovertreding. Na het wisselen van een lekke band reed de rijder van Team De Rooy te hard weg in een speedzone, waar een gelimiteerde snelheid geldt.

Van Genugten, navigator Anton van Limpt en monteur Bernard der Kinderen stopten in de schaduw van een boom om de band te wisselen. Van Genugten: "Dat ging vrij vlot, maar daarna zit je nog vol adrenaline dus ik reed vol gas weg. Stom. Drie minuten straftijd aan mijn broek kan er ook nog wel bij. Een band wisselen kost maar acht of negen minuten, maar in een etappe als deze is dat killing. In die tijd komen er vijf, zes trucks langs en kom je in het stof te zitten. Dan kom je er niet meer voorbij."
Wat er nou precies was gebeurd, wist Van Genugten ook niet. “Ik moest een paar keer hard afremmen omdat er paarden overstaken. Toen merkte Bernard dat de band rechtsvoor slap stond. Hij heeft geprobeerd bij te pompen, maar dat lukte niet.”

Joker
Dankzij zijn vijfde plaats in de Dakar 2016 en omdat hij maandag met een tweede plaats is begonnen, heeft Van Genugten recht op drie jokers. Bij een slecht dagresultaat mag een deelnemer dan toch meteen achter de top tien starten. Van Genugten verloor zestien minuten. Plus de tijdstraf van drie minuten leverde dat hem een twintigste plaats op in de rit naar San Miguel de Tucumán. "Ik denk dat ik die joker maar ga inzetten. Met 199 kilometer is het geen dag dat je veel plaatsen kunt goedmaken. Maar als ik vanaf de elfde plaats kan starten, kan dat wel schelen. Die ene lekke band kan me nog goed dagenlang achtervolgen."
De trucks beginnen woensdag om 15.30 uur Nederlandse tijd aan de derde Dakar-etappe naar San Salvador de Jujuy.

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1491 stemmen