Volledig scherm
© Johan van Grinsven/BD

Treinen krijgen beter remsysteem langs spoor in Noord-Brabant

EINDHOVEN - Spoorwegbeheerder ProRail verbetert nog eens zo'n 400 seinen langs het spoor, een aanzienlijk deel daarvan in Brabant. Het systeem zet treinen stil als de machinist een rood sein over het hoofd ziet.

Mede naar aanleiding van de commotie die eerder dit jaar ontstond over het te veel aan goederentreinen dat over de Brabantroute reed, besloot ProRail om deze route prioriteit te geven. In de loop van volgend jaar zullen alle nog resterende seinen voorzien zijn van het zogenaamde ATB-vv systeem.

20 miljoen
Het 'automatische treinbeïnvloedingssysteem' bestaat al veel langer. De eerste generatie werkt echter alleen als treinen met meer dan 40 km/uur door rood rijden. De verbeterde versie zet elke trein stil, ongeacht zijn snelheid. De aanpassing van de 400 seinen kost 20 miljoen euro. Nederland telt 5500 seinen. Eerder al werden 2500 exemplaren verbeterd. Daar komen er nu dus nog eens 400 bij.

Dichtligtijden
ProRail gaat ook de strijd aan met de lange 'dichtligtijden' van spoorwegovergangen vlak naast stations. Onder meer in Helmond en Deurne is dat een probleem. Door het plaatsen van aftelklokken op het perron wordt het voor de machinist makkelijker om zo stipt mogelijk te vertrekken. De slagbomen zijn daardoor minder lang gesloten.

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (7%)
  • Oneens (93%)
1759 stemmen