Volledig scherm
De Bunker van de TU in Eindhoven

TU/e-bunker Eindhoven krijgt woontoren

EINDHOVEN – De kogel is door de kerk: de Bunker van de TU/e wordt behouden maar krijgt er wel een woontoren bij. Hoe hoog die moet worden is nog niet precies bekend.

De gemeente wil in ieder geval niet verder gaan dan 85 meter. De TU/e heeft een ontwikkelaar gevonden voor het plan in de combinatie Vesteda (belegger en verhuurder), Being Development (projectontwikkelaar) en architectenbureau Powerhouse. Dit consortium was een van de deelnemers aan de prijsvraag die uitgeschreven is in november 2015. De TU/e was echter niet tevreden over de plannen en ging in gesprek met wat de universiteit zag als het beste plan.

Daar kwam een plan uit om de bunker te behouden en er een woontoren bij te zetten. Verder wil Jo van Ham van de college van bestuur van de TU/e nog niet veel kwijt over het plan. In overleg met de gemeente moet het ontwerp nu uitgewerkt worden. De ontwikkelcombinatie wilde een toren van 110 meter, maar dat vindt de gemeente te hoog. 75-85 meter, net zo hoog als de Kennedytoren, is een betere maat.

Middelduur
Vesteda wil er in ieder geval 'middeldure' huurappartementen gaan verhuren. Gedacht werd aan zo'n 200 stuks, maar als de toren lager wordt, scheelt dat 35 tot 40 appartementen. Ook is er plaats voor horeca, mogelijk een hotel en shortstay-verblijf, en kantoorruimtes.

Van Ham denkt dat dat vanaf 2019 kan gaan gebeuren. Wel moet nog het bestemmingsplan gewijzigd worden. Het college van B en W van Eindhoven gaat in principe akkoord met het plan, zo meldt het in een brief aan de raad. Voor het plan moest ook een uitzondering op de prioriteitennota woningbouw gemaakt worden. Daar stond het plan niet op, terwijl dat wel noodzakelijk is om groen licht te kunnen krijgen.

De projectontwikkelaars en de TU/e brengen donderdag 15 december ook de omwonenden op de hoogte. Dat gebeurt in de bunker zelf.

Volledig scherm
De Bunker van de TU in Eindhoven

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
81'
1-5
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
FC TwenteTWE
away logo
home logo VVV-VenloVVV
14:30
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo AZAZ
16:45
ExcelsiorEXC
away logo

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1832 stemmen