Volledig scherm
© Thinkstock

TU Eindhoven werkt aan cement uit staalslak

Eindhoven - TU/e-hoogleraar Jos Brouwers wil cement maken van staalslak, het restproduct van de staalproductie.

Als dat lukt, kan daarmee jaarlijks meer CO2-emissie worden bespaard dan het verkeer in Nederland uitstoot. Bij de omzetting van ruw ijzer naar staal blijft jaarlijks zo'n 125 miljoen ton staalslak over. Slechts een klein deel daarvan wordt nog gebruikt voor ophogingen. Zonde, vindt TU/e-hoogleraar bouwmaterialen Jos Brouwers. "De mineralogische samenstelling lijkt op die van cement. Met dezelfde componenten, alleen in een andere verhouding. En van de cementindustrie is bekend dat ze bijzonder veel CO2 uitstoot: 5 procent van de wereldwijde uitstoot. Een cementvervanger zonder extra CO2-emissie is dus welkom."

Sleutelen
Om dit voor elkaar te krijgen, gaat Brouwers met zijn onderzoeksteam en partners uit de industrie (waaronder Tata Steel) de natuurkundige en chemische eigenschappen van de staalslak in beeld brengen. Ook gaan ze kijken wat verschillende toevoegingen voor cementachtige kwaliteiten opleveren. "Belangrijk is dat je kunt sleutelen aan de samenstelling van het staalslak door de staalproductieprocessen bij te stellen", licht Brouwers toe. "Je kunt de staalkwaliteit gelijk houden en toch zorgen dat de eigenschappen van het staalslak gunstiger zijn."

Brouwers heeft goede hoop dat het lukt om van staalslak een cement te maken dat het 'normale cement' kan vervangen voor veel gangbare toepassingen.

Kwaliteit
Waarschijnlijk wordt de kwaliteit van het cement lager dan die van normaal cement, maar Brouwers benadrukt dat het voor dezelfde toepassingen te gebruiken is. "Je hebt alleen twee keer zo veel nodig voor dezelfde sterkte."

Cement uit staalslak scheelt in potentie tientallen miljoenen ton aan CO2-uitstoot per jaar. Ter vergelijking: al het verkeer en vervoer in Nederland zorgt voor een uitstoot van zo'n dertig miljoen ton per jaar. Daarnaast levert het nieuwe cement geld op. "Nu moeten staalbedrijven betalen om van hun slak af te komen. Als er cement van gemaakt kan worden, krijgt staalslak een positieve waarde. Alleen in Nederland kan dat al tientallen miljoenen euro's opleveren", aldus Brouwers.

Technologiestichting STW steekt 750.000 euro in het onderzoek. Door de bijdragen van de industriële partners, waaronder Tata Steel (Hoogovens), Heidelberg Cement (ENCI) en Inashco, komt het onderzoeksbudget boven het miljoen. Voor het project is vier jaar uitgetrokken. Brouwers verwacht de eerste resultaten over een jaar naar buiten te kunnen brengen.

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4369 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4369 stemmen