Volledig scherm
© Menno Boon

Twee 'tikkende tijdbommetjes' in het Eindhovense stadhuis

EINDHOVEN - Het was het absolute hoogtepunt voor Eindhoven het afgelopen jaar: het moment begin november dat de Tweede Kamer het kabinet-Rutte dwong Brainport Eindhoven voortaan als mainport te bestempelen. Als gevolg daarvan wordt Eindhoven voortaan op dezelfde manier behandeld als die andere twee Nederlandse mainports: luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven.

Daarmee heeft Brainport Eindhoven in de Haagse politiek de erkenning gekregen waar de stad, het bedrijfsleven en de kennisinstituten jaren voor geijverd hebben. Eindelijk staat Eindhoven ook in Den Haag op de kaart, en de komende jaren moet de regio daar de vruchten van gaan plukken: als er plannen gemaakt worden en als het geld daarvoor verdeeld moet worden staat Eindhoven voortaan vooraan, zo is alom de verwachting.

Ook op een ander front is er in Eindhoven intussen actie geboden. Allereerst is daar het probleem van de (langdurige) werkloosheid. Die wil in Eindhoven maar niet afnemen - ondanks dat de economie draait als een tierelier. Het probleem slaat bovendien een gat in de gemeentelijke begroting van zo'n 10 miljoen euro: er was immers juist rekening gehouden met een daling van de werkloosheid.

Tijdbommetjes
Daarnaast tikken er in het Eindhovense stadhuis nog twee tijdbommetjes: het ene is het veelbesproken en omstreden plan van afvalinzamelaar Cure om een enzymenfabriek te bouwen.Tweede tijdbom is het onthutsende rapport van huisaccountant Ernst & Young waarin geconstateerd wordt dat het college van B en W onvoldoende grip heeft op de eigen bedrijfsvoering en bijbehorende financiële stromen.

Er is, kortom, werk aan de winkel. Komt dat even goed uit dat na ruim drie maanden de inwerkperiode van de nieuwe Eindhovense burgemeester John Jorritsma, opvolger van de met veel lof uitgezwaaide Rob van Gijzel, er met ingang van maandag aanstaande op zit. Jorritsma kan na zijn eerste nieuwjaarsspeech als burgemeester van mainport Eindhoven de mouwen meteen opstropen.

Lees donderdag het hele verhaal in het ED of de digitale krant.

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (9%)
  • Oneens (91%)
814 stemmen