Volledig scherm
De TU/e. © Menno Boon

Universiteitsblad Cursor gaat laatste jaar als nieuwsblad in

EINDHOVEN - Hele generaties studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) 'groeiden op' met nieuwsblad Cursor, of een van de voorgangers. Over een jaar - tijdens de zestigste jaargang - rolt het laatste exemplaar van de drukpers.

Op initiatief van de redactie gaat Cursor (oplage: 5000 exemplaren) online verder. ,,Het is een vrijwillige keuze", bezweert hoofdredacteur Han Konings. ,,We hebben een beperkte bezetting: 4,5 fte. En de afgelopen jaren is er veel werk bijgekomen. Naast de site hebben we het ook druk met sociale media als Facebook en Twitter. En eigenlijk zouden we ook Instagram moeten doen."

Enquête
Cursor ging eerder als gevolg van de toenemende werkdruk van weekblad naar tweewekelijkse uitgave. En in het nieuwe jaar gaat de frequentie verder terug; naar driewekelijks. Over een jaar verschijnt de allerlaatste gedrukte Cursor. Uit een enquête blijft dat zestig procent van de medewerkers de papieren krant nog belangrijk vinden. Bij de studenten zijn de liefhebbers van de krant en de site met respectievelijk 42 en 43 procent haast gelijk. Uit het onderzoek blijkt verder dat 20 procent van de duizend bevraagde mensen Cursor niet digitaal gaat lezen.

Alle kaarten op internet
De redactie van Cursor heeft alles afwegende besloten vanaf 2018 alle kaarten op internet te zetten. Door het einde van het nieuwsblad krijgt de redactie volgens Konings weer wat lucht. ,,De internationale gemeenschap op de campus groeit. Dus wellicht moeten we meer vertaalde artikelen plaatsen. En we gaan ons de komende tijd scholen", zegt Konings. ,,In het schrijven van bijvoorbeeld long reads en het maken van goede video's."

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (9%)
  • Oneens (91%)
815 stemmen