Volledig scherm
© Bert Jansen

Veel aanloop bij afgebrande basisschool De Rungraaf in Eindhoven

EINDHOVEN - Gelukkig ligt mijn kerstrapport thuis, zegt Dayan Legemaate op het schoolplein van de deels afgebrande speciale basisschool De Rungraaf in Eindhoven.
Zijn klas bleef gespaard maar of zijn tekeningen, stiften en speciale zitbal nog bruikbaar zijn...

Oorzaak
Twee lokalen, de gymzaal, de koffiekamer en enkele kantoortjes van de school voor speciaal onderwijs aan de Woenselse Vlokhovenseweg brandden nieuwjaarsnacht af. Het vuur was het hevigst op het dak van de gymzaal. Maar brandweer en politie kunnen niets zeggen over de oorzaak. De verzekeringsmaatschappij doet nog wel onderzoek naar de oorzaak, maar dat is meer voor de preventie. De resterende lokalen zijn gered doordat de brandweer een soort brandgang sloopte. Wel zijn alle andere ruimtes vervuild met roet en water.

"Alles stinkt enorm in het gebouw dat gered is. En het schoonmaakbedrijf weet niet of dat er nog uitgaat", legt juf Jody Miedema voorzichtig uit aan de leerling van groep 8 die met zijn moeder een kijkje komt nemen. En dat deden meer leerlingen en ouders. "We willen toch even kijken of het echt is. In de krant en op tv is zo onwerkelijk, zeker voor deze kinderen", zegt Susanne Legemaate. "Ik geloofde het niet. Mijn school, dat kan toch niet, zei ik", vertelt haar zoon. De school voor speciaal onderwijs richt zich met name op leerlingen met omgangsproblemen, zoals autisme.

Hartverwarmend
Miedema moest als ict-leerkracht wachten op het bedrijf dat de server weg komt halen. Andere spullen, zoals de iPad en een 3D-printer zijn 's nachts al gered. Ondertussen vangt ze de vragen van ouders en leerlingen op. Zoals Patrick Heijms die natuurlijk ook wil weten waar zoon Merlijn maandag naar toe moet. "Dat is de vraag die de meeste mensen stellen, of de kinderen maandag weer naar school kunnen. Wij zijn optimistisch dat het gaat lukken", aldus de leerkracht. Dat zal zeer waarschijnlijk niet in de Vlokhovenseweg zijn. Hartverwarmend zijn volgens haar de reacties van andere scholen, maar ook van bedrijven en particulieren die hulp aanbieden.

In de tussentijd waren de schoolleiding en -bestuur en de gemeente op zoek naar alternatieve locaties waar De Rungraaf maandag wel aan de slag kan. Een rondrit maandagmiddag moest daar meer duidelijkheid over geven. De school houdt vrijdag een informatiebijeenkomst voor ouders en andere betrokkenen.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1904 stemmen