Volledig scherm
© Thinkstock

Verborgen camera bij opsporen uitkeringsfraude mag niet, gemeentes moeten er per direct mee stoppen

EINDHOVEN - Gemeenten mogen geen verborgen camera’s meer inzetten om uitkeringsfraude op te sporen. Gemeenten die deze methode inzetten, moeten hiermee stoppen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft gemeenten daar woensdag over geïnformeerd.

De Centrale Raad van Beroep (CRvB), Nederlands hoogste bestuursrechter in de sociale zekerheid, deed in september een uitspraak over de heimelijke inzet van camera’s voor het opsporen van bijstandsfraude.

De Raad gaf aan dat de inzet van een verborgen camera in bestuursrechtelijke handhavingstrajecten alleen kan worden gebaseerd op een wettelijke regeling. Zo’n regeling zou adequate en effectieve waarborgen moeten bevatten en bepalen onder welke omstandigheden een camera kan worden ingezet. Een dergelijke wettelijke regeling bestaat nu niet. Dat betekent dat gemeenten nu geen verborgen camera’s mogen inzetten om uitkeringsfraude op te sporen.

De gemeente Eindhoven had ook het plan om verborgen camera's als middel in te zetten bij het opsporen en bewijzen van bijstandsfraude. Wethouder Staf Depla (PvdA, werk en bijstand) had hiertoe een protocol voorgelegd bij de Autoriteit. Eindhoven heeft woensdag eveneens te horen gekregen dat dit niet door kan gaan, zolang de wet niet is aangepast.

In totaal 18 gemeentes hebben de afgelopen jaren van de Autoriteit toestemming gevraagd en gekregen om mensen die verdacht worden van bijstandsfraude - onder bepaalde strikte voorwaarden - stiekem te filmen. In Brabant gaat het om Breda, Den Bosch en Tilburg. De andere gemeentes zijn Almelo, Almere, Amersfoort, Deventer, Enschede, Haarlem, Hengelo, Hilversum, Schiedam, Zoetermeer, Zwolle, Rotterdam, Veenendaal en Wijchen. De gemeente Nijmegen kreeg ook toestemming, maar zag er in de praktijk toch van af.

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1362 stemmen