Volledig scherm
Een beeld van het Eindhoven Film Festival van Broet Basement. Het EFF wordt bedreigd door het stopzetten van de gemeentelijke subsidie. © Brendy Wijdeven

Verdeling cultuurgeld Eindhoven eist eerste 'slachtoffers'

EINDHOVEN - De verdeling van de cultuurgelden in Eindhoven leidt waarschijnlijk tot het einde van het Eindhovens Film Festival en de publieksactiviteiten in het buurtkunstcentrum Artspace Flipside. Dat zeggen de organisaties Broet Basement en 6de Kolonne in een reactie op de bekendmaking van de subsidies voor de komende twee jaar.

,,Dit jaar pieken we op alle fronten: we hadden 3000 bezoekers voor het filmfestival, onze educatieve workshops op scholen lopen goed en we ondersteunen talentvolle filmmakers. Er is ook tien jaar in geïnvesteerd. En dan trekken ze nu zonder meer de stekker eruit. Daar heb ik geen woorden voor", zegt Ramon Etman van Broet. Daar is de totale afwijzing van de subsidieaanvraag van 70.000 euro heel hard aangekomen.

Vernietigende advies
Etman hekelt ook het vernietigende advies van de Cultuurraad over de subsidieaanvraag. ,,Van de provincie kregen we allemaal achten en negens, maar helaas was er geen geld meer voor ons. Dit advies staat daar haaks op. Ze vinden ons bijvoorbeeld te klein. Maar we waren net bezig met allerlei partijen om te kijken hoe we de films in de hele stad konden laten zien." Etman gaat in ieder geval wel bezwaar maken tegen de afwijzing.

Luk Sponselee van de 6de kolonne klinkt erg teleurgesteld als hij het stoppen van de programmering van Artspace Flipside toelicht. ,,We maken al tien jaar alom gewaardeerde exposities. Talenten groeiden bij ons uit tot gewaardeerde kunstenaars. In Vaartbroek bereiken we veel jongeren. Maar zonder subsidie kunnen we de kwaliteit niet garanderen. Dus moeten we stoppen, want ik wil graag iets doen voor de stad, maar niet voor niks", aldus Sponselee. Hij beraadt zich nog op de vraag of hij ook bezwaar gaat aantekenen. In het pand aan de Tarwelaan blijven wel de ateliers beschikbaar.

Stichting Ruimte
Ook de stichting Ruimte krijgt geen geld meer van de Cultuurraad. Directeur Jan van der Lest van de organisatie die atelierruimte in leegstaande panden van de gemeente beschikbaar stelt aan kunstenaars, gaat ook bezwaar indienen. Van der Lest noemt de afwijzing 'heel teleurstellend'. ,,We zijn een buitenbeentje, want we organiseren geen activiteiten, maar we faciliteren wel veel kunstenaars. We begrijpen dat de Cultuurraad zoveel mogelijk geld wil steken in programma's. Maar dan hadden ze op zijn minst het bedrag van de afgelopen jaren aan kunnen houden."

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (7%)
  • Oneens (93%)
1758 stemmen