Volledig scherm
© Bert Jansen

Volgende stap voor plan Tongelreep in de maak

EINDHOVEN - Een instructiezwembad, een 25-meterbad, een reactiveringsbad, een recreatiebad met een apart deel voor de peuters en een 'buitenvoorziening'. Dat zijn de contouren van een vernieuwd zwembad De Tongelreep in Eindhoven. Inclusief vernieuwde kleedruimtes en een opgeknapte toegangshal.

Maar dat is slechts de basis. Mogelijk komen er straks nog meer voorzieningen bij de vernieuwde Tongelreep in de Genneper Parken aan de zuidkant van de stad. Er wordt momenteel gewerkt aan het inventariseren van het pakket van wensen dat gebruikers en omwonenden de afgelopen maanden bij het gemeentebestuur hebben gedeponeerd.

Kosten
Begin volgende maand, op dinsdag 7 februari, wordt het resultaat daarvan voorgelegd aan de Eindhovense politiek, die er dan een voorlopige keuze uit moet maken. Vervolgens worden de kosten van de plannen doorgerekend, en wordt er in het voorjaar een definitieve keuze gemaakt. Uitgangspunt is bovendien dat een kaartje voor de vernieuwde Tongelreep straks zes euro gaat kosten. Voor de verbouwing is een bedrag van 14,4 miljoen euro gereserveerd.

Golfslagbad
Begin september ging het golfslagbad bij De Tongelreep dicht. De deur naar dat deel van het zwemcomplex ging op slot na een lange discussie daarover in de Eindhovense politiek: er zou een miljoeneninvestering nodig zijn om het golfslagbad aan te passen aan de eisen des tijds. Een meerderheid in de Eindhovense gemeenteraad vond echter dat er voor de overheid in een tijd van bezuinigingen geen taak meer was weggelegd in het uitbaten van een zwemparadijs.

Wethouder
Het sluitingsplan betekende het politieke Waterloo van sportwethouder Bianca van Kaathoven (SP). Zij kreeg van de raad onder meer de kritiek dat ze de Eindhovense zwemmers en zwemverenigingen onvoldoende bij de sluitings- en nieuwbouwplannen had betrokken. Ook kreeg ze het verwijt dat de gemeenteraad onvoldoende inzicht kreeg in de exacte kosten van het beheer en onderhoud van het bad. De opvolger van Van Kaathoven, Jakob Wedemeijer (SP) ging afgelopen najaar daarom nadrukkelijk het gesprek aan met zwemmers en zwemverenigingen. In een aantal discussie-avonden mochten zij hun wensen op tafel leggen.

poll

Randgemeenten moeten meebetalen voor topvoorzieningen in Eindhoven

Randgemeenten moeten meebetalen voor topvoorzieningen in Eindhoven

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
2101 stemmen