Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof

Vuurwerktraining voor honden in Eindhoven om ze te laten wennen aan knallen (video)

EINDHOVEN - Als er een prijs was voor het bangste hondje van de klas, dan was de jury unaniem geweest. Al bij het kapot prikken van een ballon op meters afstand, schiet Uma in de trilstand en probeert ze weg te rennen. Weg is ook het geloof in een goede afloop van de vuurwerktraining voor honden.

Uma is het Spaanse zwerfhondje van deze ED-verslaggever. De vorige jaarwisseling bracht het beestje trillend door onder de bank, op zoek naar bescherming tegen het vuurwerk dat knalde.

Stress
Het is iets waar veel mensen met een huisdier tegenaan lopen. Het geknal met oud en nieuw zorgt voor een hoop stress bij de beestjes. "Bijkomend probleem bij honden is dat ze naar buiten moeten om uitgelaten te worden", vertelt Astrid Feyen.

Knallen
De Eindhovense gaf woensdag al weer de vierde vuurwerktraining voor honden in het Bonifaciuspark in Eindhoven. Voor het tweede jaar op rij een succes. Dit keer zijn er zo'n twintig baasjes met hun hond naar het park in Stratum gekomen. Dave, de man van Astrid, is inmiddels begonnen met het eerste vuurwerk. Het zijn knallen waar de gemiddelde vuurwerkliefhebber van in de lach schiet, maar Uma trekt me steeds verder van de plek des onheils vandaan. Zelfs de stukjes kip die dienen ter afleiding, raakt ze niet meer aan.

Medicatie
Volgens Stijn Peters van Dierenziekenhuis Eindhoven, is het bij een training zaak om op tijd te beginnen. "Voor een angstig hondje is het nu al te laat. Medicatie is dan een goed alternatief, legt hij uit. Volgens Peters grofweg in te delen in twee groepen. Slaapmiddelen en angstremmers. De laatste hebben mijn voorkeur omdat bij slaapmiddelen effect moeilijk te meten is."

Tips

Laat de hond niet alleen Sluit ramen en gordijnen Zet radio of televisie aan Niet overdreven troosten Zorg voor iets lekkers

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Volledig scherm
ED-verslaggever Diede Hoekstra met zijn Spaanse zwerfhondje Uma. © René Manders/fotomeulenhof
Om honden vast te laten wennen aan het geknal tijdens oud-op-nieuw worden in Eindhoven vuurwerktrainingen voor honden gegeven.

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1362 stemmen