Volledig scherm
Steven Bergwijn. © Kay In t Veen/Pro Shots

Wachten op rendement vanuit jeugdopleiding PSV

Bij PSV heeft de afgelopen drie jaar alleen Steven Bergwijn vanuit de eigen jeugdopleiding de stap naar de A-selectie én volop speeltijd kunnen zetten. Onbetwist basisspeler is hij nog niet, overigens net als Joshua Brenet, Jürgen Locadia en Jorrit Hendrix, die eveneens uit de eigen PSV-jeugd komen.

De laatste drie spelers hebben fases gehad waarin ze dat een tijdje waren, maar blessures (Locadia, Hendrix) en keuzes van de coach (bij Brenet) maakten dat ze soms weer naast de ploeg kwamen te staan. Bergwijn is van de door PSV opgeleide spelers - in minuten gemeten - wel verder dan Jordy de Wijs en Ramon Lundqvist, die nog weinig in actie kwamen. De bij PSV opgeleide Jeroen Zoet is uiteraard wel gewoon basisspeler.

De afgelopen drie jaar is er, op Bergwijn na, vanuit de jeugdopleiding dus nauwelijks doorstroming geweest. Spelers als Clint Leemans, Menno Koch en Rai Vloet bleken voor een basisplek in het eerste elftal geen optie en zochten hun heil daarom (al dan niet tijdelijk) elders. Nu heeft Jong PSV een zeer talentvolle lichting spelers, maar het blijft lastig om ze soms in te passen bij PSV 1. Middenvelder Albert Gudmundsson maakte gisteravond zijn debuut in het nationale elftal van IJsland en Luiz 'Beto' da Silva deed dat eerder al voor Peru. Beide spelers maakten echter nog geen enkele speelminuut in PSV 1, althans niet in een officiële wedstrijd. Gudmundsson heeft bij PSV nogal wat spelers voor zich en zal vermoedelijk tot volgend seizoen moeten wachten voordat hij een keer een kans krijgt. Voor Beto lijken de sterren wat gunstiger te staan en lijkt een debuut dichterbij, al heeft ook hij nog de nodige spelers voor zich. Beide spelers moeten zichzelf in de eerste divisie vaker op de kaart zetten en vooralsnog doen ze dat alleen incidenteel. Bovendien vergt de speelwijze van PSV soms nieuwe dingen voor jonge spelers en dan met name in defensief opzicht of organisatorisch, in balbezit.

Laat onverlet dat PSV de afgelopen jaren nou niet de club is geweest waar massaal eigen jeugd is doorgebroken. De plannen voor de toekomst zijn bijzonder ambitieus, maar dan is het wel belangrijk dat de hoofdtrainer de tijd vindt en vooral rijp vindt om talenten in te passen. De druk van het kampioenschap en de druk om daarom wedstrijden te winnen - toeschouwers zitten dit seizoen in het Philips Stadion bijvoorbeeld vrijwel nooit rustig op hun stoel - is altijd leidend en staat regelmatig het debuut of speeltijd voor een jong talent in de weg.

poll

Minister moet er voor zorgen dat Eindhoven de bezuinigingen op huishoudelijke hulp herziet.

Minister moet er voor zorgen dat Eindhoven de bezuinigingen op huishoudelijke hulp herziet.

  • Eens (90%)
  • Oneens (10%)
796 stemmen