Volledig scherm
© ThinkStock

Wachtlijst voor dementiecoach in Eindhoven en de Kempen

EINDHOVEN - Mensen met dementie hebben recht op hulp van een speciale casemanager. Toch staan er op dit moment in de regio Eindhoven en de Kempen 141 mensen op een wachtlijst. Dat stelt voorzitter Leo Bisschops van het Netwerk Dementie Eindhoven en omgeving.

De reden: er wordt te weinig budget beschikbaar gesteld door zorgverzekeraars, met name VGZ. CZ was het afgelopen jaar wel bereid het budget tussentijds op te hogen, VGZ niet. De grootste problemen doen zich voor in Eindhoven en Veldhoven. Bisschops: ,,In Eindhoven gaat het om 85 cliënten, waarvan er 59 zijn verzekerd bij VGZ, en in Veldhoven om 34 cliënten, waarvan er 17 zijn verzekerd bij VGZ.”

Deze casemanagers begeleiden mensen met dementie die nog thuis wonen. Dat is een verzekerd recht. Zorgverzekeraars moeten deze vorm van zorg sinds 1 januari 2016 inkopen, zij hebben een zorgplicht. Maar de praktijk is anders. Casemanagers staan op de loonlijst van (zorg)instellingen als Archipel, Zuidzorg, GGzE, Vitalis en RSZK, en die moeten hun inzet betalen uit de pot voor wijkverpleging. Als iemand de diagnose dementie krijgt en daarbij hulp wil, wordt hij aangemeld bij het Netwerk Dementie. Hij krijgt dan een van de casemanagers uit het lokale team. De vergoeding komt van de verzekeraar van de cliënt. ,,Maar het budget van VGZ is opgesoupeerd. En een VGZ-verzekerde betalen uit de ruimte die er nog is in het CZ-budget kan of mag niet”, meldt Bisschops.

Lees het uitgebreide artikel in het ED van zaterdag of in de digitale krant.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1191 stemmen